Minimalna plata u BiH 1.000 KM – Mit ili ne?

Minimalna plata u Federaciji Bosne i Hercegovine od 01. januara 2024. godine trebala bi iznositi 1.000 KM.

Ovo najavljuju pojedini političari, a već tri godine zagovara Savez samostalnih sindikata Federacije Bosne i Hercegovine. I dok nam sve više mladih ljudi odlazi, potrošačka korpa barem je tri puta skuplja, a radnička prava skoro niko više i ne spominje pojedini smatraju kako je nerealno očekivati da to baš očekujemo od početka godine. Uglavnom, na to ukazuju poslodavci, dok se u Savezu samostalnog sindikata s tim ne slažu.

Zakon o minimalnoj plati u Federaciji BiH po stavovima Saveza samostalnih sindikata BiH trebao je biti usvojen još prije tri godine. Mi smatramo da je to temeljni reformski zakon iz radnog zakonodavstva i očekujemo od Vlade Federacije BiH i od Parlamenta Federacije BiH da do kraja ove godine usvoje taj zakon zajedno sa ostalim zakonima koji će rasteretiti namete privrednicima odnosno poslovnim ljudima u pogledu Zakona o porezima i doprinosima“, kazao je Dževad Hadžić, član Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

O minimalnoj plati od 1.000 KM govori se već godinama, no, kako se čini, radi se malo. Prema nekim najavama, do kraja prošlog mjeseca trebao je biti održan sastanak sa predstavnicima Sindikata i poslodavaca, a nakon toga je set zakona trebao biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Obzirom da oni koji ne žele razvoj Bosne i Hercegovine svim silama pokušavaju dokazati da nisu još stvoreni uslovi za donošenje tog zakona tražeći brojne razloge i prepreke za to. Mi u Savezu samostalnih sindikata BiH smatramo da nema razloga da Vlada Federacije BiH ne uputi u Parlament set zakona, a prvi u tom setu je i Zakon o minimalnoj plati. Mi se nadamo i ne vidimo nikakvu potrebu da se više to odugovlači jer prijeko je potreban taj Zakon, a o razlozima zbog čega je potreban smatramo da je više i besmisleno govoriti“, dodao je Dževad Hadžić, član Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Ukoliko uistinu žele poboljšati standard bh. radnika potrebno je da zavrnu rukave oni koji Zakone i donose jer vremena je sve manje. (B. D.)