Četiri izvedbe „Ježeve kućice“ u zeničkim osnovnim školama

U sklopu Pratećeg programa XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica  2024. namijenjenog najmlađoj publici, ansambl predstave „Ježeva kućica“ gostovat će u osnovnim školama na području Zenice. Izvedbe su na repertoaru od 20. do 23. maja, i to u četiri škole – Osnovna škola „Hasan Kikić“ Tetovo, Osnovna škola „Aleksa Šantić“ Perin Han, Osnovna škola „Alija Nametak“ Pehare i Osnovna škola „Enver Čolaković“ Janjići.

Predstava „Ježeva kućica“ nastala je prema knjizi Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa Kulturno-sportskim centrom Kakanj i Kulturno-sportskim centrom Zavidovići. Premijerno je izvedena u decembru 2019. godine i od tada je omiljena kod najmlađih, ali i onih starijih posjetitelja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. „Ježeva kućica“ nas podučava kolika je važnost doma i kolika je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima.

U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić, Adem Smailhodžić i Mirza Bajramović. Za muziku i korepeticiju predstave je bio zadužen Abidin Čolaković. Scenografiju predstave potpisuje Mensur Begićević, a kostimografiju i kreaciju maski Ena Begičević-Čeliković. Jezičku adaptaciju i lekturu predstave potpisuje Merima Handanović.