Reprizno izvođenje predstave “Šta je muškarac bez brkova”

U četvrtak, 16. maja u 20 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica zakazana je nova repriza predstave „Što je muškarac bez brkova“. Ova melodramska komedija rađena je prema romanu Ante Tomića, u režiji Ivana Lea Leme i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa 27. međunarodnom kulturnom manifestacijom „Zeničko proljeće“ 2024.

Prema riječima dramaturginje: „Kada biste Vi ili neki dobronamjerni putnik svratili u selo Smiljevo, na prvi dojam rekli biste, sigurno, da se ne razlikuje puno od drugih sela na Balkanu. Ima sve: krčmu, trgovinu, crkvu, lijepu prirodu, kuće sa zidovima, zidove sa ušima, krave sa duhovitim imenima i ljude… Ljude sa… Pa, sa problemima. No zađete li Vi, ili taj putnik, malo dublje u šumu, ili prošetate li se, Bože pomozi, navečer u kasne sate pored groblja, otkrit ćete nešto posve neobično – žene. Tačnije babe, besmrtne, stamene i jake, u crno zamotane žene, a njihovom licu uklesane tragove života. Života sa puno patnje i malo izgovorenih riječi. No, ta šutnja koja ih je pratila u mladosti, u starosti im dade mudrost, koja učini da babe prevaziđu granicu života i smrti i uzdignu se visoko iznad Smiljeva, te ga sada uređuju kako im volja, kad već svoje živote nisu mogle.“

U predstavi igraju: Adna Kaknjo, Enes Salković, Tamara Miličević-Stilić, Robert Krajinović, Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Adem Smailhodžić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Anđela Ilić, Selma Ćosić, Lana Zablocki i Mirza Bajramović. Dramatizaciju romana potpisuje Ivan Leo Lemo, a dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Scenografija predstave je povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Amni Kunovac Zekić. Za muziku predstave je zadužen Zvonimir Dusper Dus. (izvor: Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica)