Najavljeno 23. izdanje Festivala BH drame u Bosanskom narodnom pozorištu

Festival bosansko-hercegovačke drame,njegovo 23-će izdanje, održaće se u Bosanskom narodnom pozorištu od 23. Do 31 maja pod sloganom “Sjaj I bijeda nesavršenstva. Detalji su saopšteni na današnjoj pres konferenciji.

Jedini festival domaćeg dramskog teksta u državi imaće u takmičarskoj konkurenciji sedam predstava koje je odabrao ovogodišnji selector Hazim Begagić.Nakon svečane ceremonije otvorenja, Festival će započeti domaćini, Bosansko narodno pozorište sa premijernom izvedbom predstave “Kiselina” po tekstu Asje Krsmanović, režiji Nermina Hamzagića I koprodukciji scene MESS iz Sarajeva. U takmičarskoj konkurenciji biće igrano još šest predstava.

“To su predstave “Jedan je Muhamed Ali” Narodnog pozorišta Sarajevo, “Sanjao sam da sam se probudio”, Narodnog pozorišta iz Beograda, “Režim iscjeljenja” Hrvatskog narodnog kazališta iz Varaždina u Hrvatskoj, “Stotinu malih smrti” Sarajevskog ratnog teatra SARTR iz Sarajeva, “Mali ratovi I kabine Zare” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke I “Tri prikazivanja Boga” Narodnog pozorišta Tuzla.”, precizirao je director BNP Zenica, Miroljub Mijatović. Festival BH drame imaće I bogat prateći program sa 13 događaja od kojih pet za djecu. Publika će moći da vidi jednu izložbu, konkretno grafike I ilustracije Ismara Žalice nazvanu “Poezija” koja će prethoditi otvorenju festivala. Održaće se I četiri književne promocije, dvije promocije teatarskih časopisa, jedno scensko čitanje dramskih tekstova a predstavljena će biti I nova izdanja Sterijinog pozorja.

“To predstavlja kontinuitet jedne dugogodišnje saradnje između Festivala BH drame I Sterijinog pozorja iz Novog Sada tako da ćemo I ove godine predstaviti njihova nova izdanja I to 24.maja”, kaže Denis Krdžalić, predsjednik Organizacionog odbora Festivala BH drame.Po prvi put prateći program imaće I sadržaje za djecu. Ermina Nišić, rukovoditeljka DOL scene kaže kako mališani iz prigradskih škola nemaju često priliku da budu gosti zeničkog pozorišta I zato će ono otići njima. “Igraćemo nađu predstavu “Ježeva kućica” koja je omiljena svim uzrastima. Sve škole će biti otvorene, ne samo za svoje učenike nego I one koji su možda u vrtićima. Predstave ćemo igrati u osnovnim školama u Perinom Hanu, Tetovu, Perinom Hanu I Janjićima”. O Festivalskim nagradama odlučivaće stručni žiri u kojem su rediteljka I dramaturginja Dubravka Zrnčić-Kulenović, pisac Darko Cvijeti I dramaturg Dragan Komadina. Jedna nagrada je već poznata, ona za životno djelo nazvana “Adem Čejvan” koja će ove godine pripasti glumcu Senadu Bašiću. (D.T.)