20.7 C
Zenica
Petak, 12 Aprila, 2024

Uslovi korištenja

Korištenjem bilo kojeg dijela Zenicainfo.ba portala i svih njegovih dijelova automatski prihvatate sva pravila korištenja. Korisnici su dužni redovno čitati pravila korištenja. Pristupom na stranicu Zenicainfo.ba slažete se da ćete podatke sa iste koristiti samo u lične, nekomercijalne svrhe.

ISSN broj

Ova elektronska serijska publikacija registrovana je pod ISSN brojem: ISSN 2712-116X

O nama

JAVNO PREDUZEĆE RADIO-TELEVIZIJA ZENICA (JP RTV ZENICA) osnovano je 23. maja 1995. godine. Glavna misija osnivanja je bila ostvarivanje prava stanovnika tada Općine, danas Grada Zenica na potpuno, pravovremeno, istinito i objektivno informisanje, te zadovoljavanje ostalih kulturnih i obrazovnih potreba. U sastav ovog javnog preduzeća ušlo je i dotadašnje preduzeće „Radio-Zenica“ d.d. Zenica (Radio Zenica osnovana je 20. juna 1969. godine, na inicijativu Skupštine Opštine Zenica i u okviru Novinsko-izdavačkog propagandnog preduzeća „Naša riječ”). U organizacionom smislu, JP RTV ZENICA registrovano je kao društvo sa ograničenom odgovornošću, sa 67,5 odsto državnog i 32,5 odsto privatnog kapitala, a osnivači RTV ZENICA su Općina, odnosno Grad Zenica i mali udjeličari. Osnovna djelatnost JP RTV ZENICA je proizvodnja, prijenos i emitovanje radijskog i televizijskog programa, namijenjenog javnosti. RADIO-TELEVIZIJA ZENICA je javna RTV stanica, regionalnog karaktera, sa sjedištem u Zenici i fokusom na lokalno stanovništvo. Raspolažemo sa tri medija: Televizija Zenica, Radio Zenica i Web portal Zenicainfo.ba.

Pravila o zaštiti privatnosti

Informacije koje automatski prikupljamo prilikom vašeg korištenja Zenicainfo.ba

Kada koristite Zenicainfo.ba, automatski prikupljamo neke informacije, uključujući lične podatke, o uslugama koje koristite i načinu na koji ih upotrebljavate. Ove informacije potrebne su za odgovarajuće izvršenje ugovora između vas i nas, kako bismo postupali u skladu sa našim pravnim i zakonskim obvezama i imajući u vidu naš legitiman interes za pružanje i poboljšanje usluga Zenicainfo.ba.

Informacije o geografskoj lokaciji

Kada koristite određene usluge Zenicainfo.ba, možemo prikupiti informacije o vašoj preciznoj ili približnoj lokaciji, kako je ona određena podacima poput vaše IP adrese ili GPS-a mobilnog uređaja. Većina mobilnih uređaja omogućuje vam da upravljate ili onemogućite upotrebu usluga lokacije za aplikacije, u meniju postavki uređaja. Zenicainfo.ba može prikupljati te podatke čak i kada ne upotrebljavate aplikaciju, ako je ta veza omogućena putem vaših postavki ili dozvola za uređaj.

Informacije o načinu korištenja Zenicainfo.ba

Prikupljamo informacije o vašim interakcijama putem Zenicainfo.ba, kao što su stranice ili sadržaj koji pregledavate, pretraživanja za ispis i druge radnje na Zenicainfo.ba.

Zapisnik podataka i podataka o uređaju

Automatski prikupljamo podatke o zapisima i podatke o uređaju, kada pristupate i koristite Zenicainfo.ba, čak i ako niste otvorili korisnički račun ili niste prijavljeni. Ti podaci uključuju, između ostalog, pojedinosti o tome kako ste koristili Zenicainfo.ba (uključujući korištenje linkova na web stranice odnosno aplikacije trećih strana), IP adresu (numerički kod za identificiranje vašeg uređaja koji može sadržati informacije o zemlji, regionu, gradu i adresi na kojoj se nalazite), datume i vremena pristupa, podatke o hardveru i softveru, informacije o uređaju, jedinstvene identifikatore i podatke o kolačićima.

Kolačići i slične tehnologije

Koristimo kolačiće i druge slične tehnologije, kao što su web-svjetionici, pikseli i identifikatori mobilnih uređaja. Možemo dopustiti i našim poslovnim partnerima da koriste ove tehnologije praćenja na Zenicainfo.ba ili angažirati druge da u naše ime prate vaše ponašanje u vezi sa korištenjem naše web stranice i aplikacije. Više informacija o našoj upotrebi ovih tehnologija potražite u našim pravilima o kolačićima.

Ostali izvori

U opsegu dopuštenom primjenjivim zakonima, možemo primiti dodatne informacije o vama, kao što su demografski podaci ili podaci potrebni za otkrivanje prevara, od pružatelja usluga trećih strana i/ili partnera te ih kombinovati s našim podacima o vama. Možemo primati informacije o vašim iskustvima i interakcijama s našim partnerskim oglasnim mrežama.

Kontaktiranje

Možemo upotrijebiti vaše podatke kako bismo vas kontaktirali o različitim stvarima, kao što su:
obavijesti o promjenama Zenicainfo.ba pravila i Uslova korištenja;

provjere u vezi sa uslugama ili aktivnostima za koje ste se prijavili; odgovoriti vam kada ste nas kontaktirali ili odgovoriti na vaš upit, komentar ili pritužbu; slanje obavijesti na vašem uređaju ako ste takvu opciju odabrali u svojim postavkama.

Kontaktirat ćemo vas samo kada je to potrebno ili kada nam date svoje dopuštenje.

Profili i druge javne informacije

Zenicainfo.ba vam omogućuje objavljivanje informacija, uključujući i lične podatke, koje su vidljive široj javnosti. Na primjer:
Dijelovi vašeg javnog korisničkog računa na Zenicainfo.ba kao što su vaše ime, broj telefona, opis, grad i drugi podaci koje se odlučite unijeti javno su vidljivi drugima;

Ako pošaljete sadržaj u zajednicu ili forum za raspravu, blog ili društvenu medijsku poštu ili koristite sličnu značajku na Zenicainfo.ba, taj je sadržaj javno vidljiv.

Kada nešto javno objavite, poput objavljivanja komentara koje javnost može vidjeti.

Informacije koje javno podijelite na Zenicainfo.ba mogu se indeksirati pomoću tražilica treće strane. U nekim slučajevima možete isključiti ovu značajku u postavkama računa. Ako promijenite postavke ili sadržaj koji se javno prikazuje te tražilice možda neće ažurirati svoje baze podataka. Ne kontroliramo praksu tražilica trećih strana i oni mogu koristiti spremišta koja sadrže vaše zastarjele podatke.

Usklađenost sa zakonom, odgovaranje na pravne zahtjeve, sprečavanje štete i zaštita naših prava

Zenicainfo.ba može dostaviti vaše podatke, uključujući i lične podatke, sudovima, policijskim tijelima ili vladinim tijelima ili ovlaštenim trećim stranama, ukoliko smo i u onoj mjeri u kojoj smo zakonski obvezani ili je to zakonski dopušteno, ili ako je takvo otkrivanje razumno potrebno radi: (I) udovoljavanja našim zakonskim obvezama, (II) pravnih postupaka i odgovora na zahtjeve usmjerene protiv Zenicainfo.ba, (III) odgovaranja na provjerene zahtjeve vezane za kaznene istrage ili navodnu ili sumnjivu ilegalnu aktivnost ili bilo koju drugu aktivnost koja nas ili naše korisnike može izložiti odgovornosti za štetu, (IV) provođenja i upravljanja našim Uvjetima korištenja ili drugim ugovorima s korisnicima, ili (V) zaštite prava, imovine ili lične sigurnosti Zenicainfo.ba, njegovih zaposlenika, korisnika ili članova javnosti.
Tamo gdje je to prikladno, možemo obavijestiti korisnike o takvim pravnim zahtjevima, osim ako: (I) je takva obavijest zabranjena sama po sebi, sudskim nalogom ili primjenjivim zakonom, ili (II) smatramo da bi obavještavanje bilo uzaludno, neučinkovito, stvaralo rizik od povrede ili tjelesne ozljede pojedincu ili grupi, ili stvaralo ili povećavalo rizik od prijevare prema ili našim korisnicima. U slučajevima u kojima postupamo u skladu sa zakonskim zahtjevima, bez prethodne obavijesti iz nekog od navedenih razloga, pokušat ćemo obavijestiti korisnika o zahtjevu, nakon što je ispunjen i kada, u dobroj vjeri, utvrdimo da u tome više nismo spriječeni.

Pružanje usluga

Zenicainfo.ba koristi različite pružatelji usluga i tehnologije trećih strana (npr. Google, Facebook i sl.) koje nam pomažu pružati usluge vezane uz Zenicainfo.ba. Neke tvrtke koje nam pružaju usluge nalaze se izvan Europske unije. To dopuštamo samo ako smo zadovoljni njihovom razinom sigurnosti pri zaštiti podataka. Kada nam dajete svoje podatke, imajte na umu da bi se oni mogli prenijeti, pohraniti ili obrađivati na lokaciji izvan EEA odnosno u državama koje ne osiguravaju adekvatne mjere zaštite utvrđene BiH ili EU legislativom.
Pružamo zbirne statističke podatke i uvide koji pomažu ljudima i kompanijama razumjeti kako ljudi reagiraju na njihove objave, ponude, stranice i drugi sadržaj na Zenicainfo.ba i izvan njega.

Oglašivači

Oglašivačima pružamo izvješća o profilu osoba koje vide njihove oglase i o učinku njihovih oglasa ali ne dijelimo podatke koji vas osobno identificiraju (podaci kao što su vaše ime ili adresa e-pošte, koji se sami mogu upotrijebiti kako bi vas se kontaktiralo ili identificiralo) osim ako nam date dopuštenje. Pružamo opće demografske podatke i podatke koji zanimaju oglašivače (na primjer, da je oglas vidjela osoba koja živi u Tuzli) kako bismo im pomogli bolje razumjeti njihovu publiku. Također potvrđujemo koji su oglasi na Zenicainfo.ba doveli do kupovine ili aktivnosti u vezi s oglašivačem.

Partneri za mjerenja

Dijelimo podatke o vama s društvima koja ih agregiraju kako bi pružila analitička i mjerna izvješća nama i našim partnerima.

Društvene mreže

Tamo gdje je dopušteno prema primjenjivom zakonu, možemo koristiti određene ograničene lične podatke o vama kako bismo ih podijelili na platformama društvenih ili drugih mreža, kao što su Facebook ili Google, radi generiranja potencijalnih kupaca, privlačenja prometa na naše web stranice ili drugog načina promoviranja naših usluga ili Zenicainfo.ba općenito. Ove se aktivnosti obrade temelje na našem legitimnom interesu za obavljanje marketinških aktivnosti, kako bismo vam ponudili proizvode ili usluge koji mogu biti dijelom vašeg interesa.
Zenicainfo.ba ne kontroliše niti nadzire društvene medijske platforme s kojima možemo dijeliti vaše lične podatke. Stoga sva pitanja o načinu na koji vaš davatelj usluga platforme društvenih medija obrađuje vaše osobne podatke treba uputiti takvom pružatelju usluga.

Ostale važne informacije

Analiza vaših komunikacija

Možemo pregledati, skenirati ili analizirati vaše komunikacije na Zenicainfo.ba ili na stranicama Zenicainfo.ba na društvenim mrežama, za prevenciju prevara, procjenu rizika, usklađenosti s propisima, istraživanje, razvoj proizvoda i korisničku podršku. Primjerice, kao dio naših prevencijskih napora, skeniramo i analiziramo poruke kako bismo zaštitili podatke o kontaktima i reference na druge web stranice. U nekim ćemo slučajevima možda skenirati, pregledati ili analizirati poruke kako bismo ispravili, poboljšali i proširili ponudu naših proizvoda odnosno usluga. Koristimo automatizirane metode gdje je razumno moguće. Međutim, ponekad ćemo morati ručno pregledati neke komunikacije, kao što su slučajevi radi provjera prevara i korisničke podrške ili kako bismo procijenili i poboljšali funkcionalnost automatiziranih alata. Nećemo pregledavati, skenirati ili analizirati vaše komunikacije kako bismo vam poslali marketinške poruke treće strane, a nećemo niti prodavati recenzije niti analize tih komunikacija.
Te se aktivnosti provode na temelju našeg legitimnog interesa za osiguravanje usklađenosti s primjenjivim zakonima i našim Uvjetima, sprječavanje prijevara, promovisanja sigurnosti i poboljšanje i osiguravanje odgovarajuće izvedbe naših usluga.

Vaša prava

Za sva pitanja i ostvarivanje prava navedenih u ovom odjeljku možete nam se obratiti slanjem elektronske pošte na adresu info@rtvze.ba. Imajte na umu da možemo od vas tražiti da potvrdite svoj identitet, prije poduzimanja daljnjih radnji na vaš zahtjev.

Ispravak netočnih ili nepotpunih podataka

Imate pravo zatražiti da ispravimo netačne ili nepotpune lične podatke o vama (a koje ne možete ažurirati izravno na vašem korisničkom računu).

Dostavljanje prigovora

Imate pravo podnijeti prigovor na aktivnosti obrade podataka od strane Zenicainfo.ba, pred Agencijom za zaštitu osobnih podataka BiH (AZOP BiH). Ukoliko se nalazite na području EU, prigovor možete podnijeti nadležnim regulatornim tijelima za zaštitu osobnih podataka u EU ili AZOP BiH .

Sigurnost

Kontinuirano provodimo i ažuriramo administrativne, tehničke i fizičke mjere sigurnosti kako bismo zaštitili vaše podatke od neovlaštenog pristupa, gubitka, uništenja ili izmjene. Ako znate ili imate razloga vjerovati da su vaši podaci za uspostavu korisničkog računa izgubljeni, ukradeni, zloupotrijebljeni ili na drugi način ugroženi ili, u slučaju bilo kakve stvarne povrede ili sumnje na neovlaštenu upotrebu vašeg korisničkog računa, odmah nas kontaktirajte.

Promjene ovih pravila

Zenicainfo.ba pridržava pravo izmjene ovih Pravila o zaštiti privatnosti, u bilo kojem trenutku, u skladu s ovom odredbom. Ako promijenimo ova Pravila, objavit ćemo izmijenjena Pravila o zaštiti privatnosti na web stranicama Zenicainfo.ba i ažurirati datum zadnje izmjene. Ako se ne slažete s izmijenjenim Pravilima o zaštiti privatnosti, možete otkazati svoj račun. Ako ne otkažete svoj račun prije datuma kada izmijenjena Pravila o zaštiti privatnosti stupaju na snagu, vaš daljnji pristup i korištenje Zenicainfo.ba bit će podložno revidiranim Pravilima o zaštiti privatnosti.

Kontaktirajte nas

Ako imate bilo kakvih pitanja ili pritužbi u vezi s ovim Pravilima o zaštiti privatnosti ili našim postupcima obrade vaših podataka, možete nam poslati e-mail ili nas kontaktirati na:

JP Radio-televizija Zenica
Bulevar kralja Tvrtka I bb, 72.000 Zenica
E-mail: info@rtvze.ba

Hide picture