Počinje sezona proljetnih alergija na polen, evo kako se zaštititi

Dolaskom proljeća počinje nova sezona proljetnih alergija na polen. Alergije koje su prije smatrane prolaznim sezonskim oboljenjima, danas su postale ozbiljan zdravstveni rizik.

Prema istraživanjima gotovo svaka treća osoba boluje od povremene ili stalne alegije, a svaka deseta pokazuje simptome. Kod osjetljive populacije kod kojih je izražena reakcija na polen dolazi do neprijatnosti prilikom udisanja vazduha u kojem se nalazi polenov prah. “Javljaju se simptomi alergijskog rinitisa kao što su: kihanje, začepljenost i svrbež nosa, crvenilo, suzenje i svrbež očiju, a kod težih stanja može se javiti i otežano disanje poput astme, urtikarije i kožnih ekcema”, potvrdila je magistra farmacije Lejla Baručija, iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Iz Instituta podsjećaju kako je u ovom periodu godine prisutna visoka koncentracija polena breze.

“Najbolji način da se osoba sa dokazanom ili sumnjivom alergijskom reakcijom na polen liječi jeste da se primjenjuju preventivne mjere prije kontakta a alergenom i da se tokom sezone pojačava farmakološka terapija kao i dodatni tretmani i preparati na prirodnoj bazi. Prevencija i pridržavanje terapije koju preporučuje ljekar od ključnog je značaja za kontrolu simptoma alergijske reakcije, kao i za sprječavanje daljeg razvoja simptoma. U cilju jačanja preventivnih mjera preporuka je pratiti sedmične izvještaje i prognoze naših stručnjaka o prisustvu polena u zraku jer poznavanje kvaliteta zraka doprinosi jačanju preventivnih mjera”, dodala je Baručija. Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane savjetuju građane da se osim pomenutih preporuka pridržavaju zdrave ishrane te da po potrebi koriste različite suplemente i biljne preparate koji djeluju sinergijski na suzbijanju simptoma alergije i jačanja imunog sistema.  (B.D.)