U Zenici će biti održana Srebrena Euroliga za žene u sjedećoj odbojci

Klub sjedeće odbojke “Bosna” iz Zenice organizator je Srebrene Eurolige za žene u sjedećoj odbojci. Pored domaćina Bosne, nastupit će Panthers (GBR), Giocoparma (ITA), Mozdulj SE (HUN) i ASUL Lyon (FRA). Danas je održana i službena press konferencija.

Predsjednik Paravolley Europe Branko Mihorko kazao je ovom prilikom da mu je drago što se ovaj turnir održava što se tiče muške odbojke u najjačoj ligi u Evropi.

“Razvoj paravolley-a ide jako brzo. Prije šest godina imali smo jedno takmičenje svake dvije godine, ove godine imamo 19 takmičenja, u sedam dana imamo tri takmičenja u BiH, što nam je strašno drago. Odbojka je najjači sport za žene i naša strategija je da svaka država koja ima muški tim ima i ženski tim. Drago nam je da BiH ide ovim pravcem, trenutno na klupskom planu. Imamo država koje su započele strašan razvoj kao što su Ferancuska, Italija, Njemačka”, kazao je Mihorko.

“Ekipa Bosna iz Zenice je već učestvovala dvije godine u Euroligi i zato su dobili čast da ove godine organizuju turnir. Ovo je jako bitna događaj za grad i popularizaciju sjedeće odbojke”, kazao je Nello Calleja, generalni menadžer ParaVolley Europe.

KSO Bosna kao organizator i domaćin ovog turnira poduzeo je sve da organizacija bude na visokom nivou i da se svi učesnici turnira osjećaju ugodno u Zenici. I rezultatska očekivanja su velika.

“Naša očekivanja su velika. Mi se borimo za prvo mjesto i nadam se da ćemo uspjeti u svom cilju. Ako osvojimo prvo ili drugo mjesto u julu idemo na Zlatnu euroligu i nadam se da ćemo uspjeti u tome”, kaže Sabira Dizdarević kapitenka Bosne.

Turnir se igra u Areni Husejin Smajlović u subotu i nedjelju. Utakmice se igraju u subotu od 10 do 18 sati, od 13 sati je svečanost otvaranja, a u nedjelju utakmice se igraju od 10 do 14,30 sati. Iz kluba organizatora su pozvali sugrađane da dođu u što većem broju. Ulaz je slobodan. (N.G.)