“Sedmica sudske nagodbe” u Općinskom sudu Zenica od 20. maja

Od narednog ponedjeljka počinje trinaesta po redu “ sedmica sudske nagodbe” – aktivnost koju je pokrenula pred prvostepenim I drugostepenim sudovima Visko sudsko I tužilaško vijeće BiH.

To je kraći I jeftiniji postupak koji se vod pred Općinskim sudom iz kojeg pozivaju građane I pravna lica da se sedmici sudske nagodbe odazovu od 20. do 31 maja ove godine. Također navode da ranijih godina ova aktivnost nije naišla na očekivano interesovanje javnih preduzeća u kojima se ponajviše vode sporovi zbog neplaćenih računa za komunalne usluge prema građanima.

Naime u Općinskom sudu su svjesni da dugotrajno vođenje  postupaka nije u interesu niti jedne od stranaka u sudskim postupcima očekivali su ranijih godina da će se sedmici sudske nagodbe odazvati javnih preduzeća poput Grijanja, VIK-a,  Regionalne deponije, Albe, BH Telekoma, A-elinga, ali to se nije desilo. Problem je što opunomoćnici ovih preduzeća nemaju ovlaštenja za zaključenjem sudske nagodbe, što je opet stav uprava tih preduzeća. Ove godine ponovno su im se obratili, kao i advokatskoj komori Zenica, jer kako kaže portparolka zeničkog Općinskog suda značajni su benefiti ove aktivnosti za obje stranke u postupku.

„Cilj organizovanja „Sedmica sudske nagodbe“ jeste rješavanje što je moguće većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke. Na ovaj način se želi izvršiti pozitivan utjecaj na efikasnost sudskih postupaka te promjenu pristupa suda i stranaka rješavanju sporova, gdje se kao prioritet postavlja brzo i efikasno rješavanje, s akcentom na zadovoljstvo stranaka na ishod spora i uslugu suda“, kazala nam je Emira Šuvalić – Tfekčić, portparolka Općinskog suda u Zenici.

Prošlogodišnja „sedmica sudske nagodbe“ rezultirala je činjenicom da je od ukupno 104 predmeta izdvojenih za postupanje tokom te sedmice u 24 predmeta zaključena sudska nagodba, što je za 100 % povećanje u odnosu na prethodne rezultate u sedmici sudske nagodbe, ističe Šuvelić Tufekčić, navodeći tri načina da iskoristite ovu aktivnost koju je prije 13 godina pokrenulo VSTV u svim dusovima u BiH.

„Sedmica sudske nagodbe“ u Općinskom sudu u Zenici počinje 20.maja i trajaće do 31. maja ove godine.(A.H.)