Televizija Zenica danas slavi 28. rođendan

Simbolično na Dan državnosti BiH i novih demokratskih procesa i promjena u našoj zemlji, na današnji dan 1995. osnovana je Televizija Zenica, a prvi signal pustio je tadašnji načelnik općine Zenica Besim Spahić.

S mnogo entuzijazma je nastajala i rasla, uprkos tada teškim vremenima, držeći se prkosa karakterističnog našim narodima. Bila su to teška vremena, izlazili smo iz ratnih stradanja u našoj porušenoj zemlji, porušenoj i pogođenoj strašnom agresijom. Ali uprkos svemu, na pragu mira i na krilima slobode rodi se i naša Televizija, koja danas slavi svoj 28. rođendan.

To je jedan od projekata na koji sam ponosam. Mi smo tek u toku agresije shvatili šta znače komunikacije. Agresori na zemlju Bosnu prvo što su uradili, presjekli su sve komunikacije i komunikacijske centre i preusmjerili ih u službu agresije. Uprkos svemu, mi smo opstali i preživjeli i odmah smo između ostalog krenuli i u formiranje Televizije Zenica ”, prisjeća se Besim Spahić, bivši načelnik Općine Zenica.

Besim Spahić

Televizija Zenica 28 godina radi s istom misijom, pravovremeno izvijestiti sve naše građane o dešavanjima u lokalnoj zajednici, ali i šire. Sati i sati proizvedenog programa u koji je utakana neizmjerna količina ljubavi i istrajnosti su iza nas. Imala je naša Televizija i svojih sjajnih uspona, ali i padova… mada, anegdota i lijepih uspomena uvijek je bilo i svi ih se rado sjećaju. Mnogo talentiranih novinara iznjedrila je naša medijska kuća, koji su svoje prve novinarske korake napravili upravo u njenoj redakciji i rasli zajedno uz nju. Mnogi od njih su danas uspješni u akademskoj zajednici, veliki intelektualci kako našeg grada, tako i šire. A neki, nažalost, pišu svoje priče na nekom boljem mjestu

Vjerovali smo u novinarsku misiju-da novinar ne služi sebi, nego drugima. I to bi bio duh u kojem bi se ovaj javni servis trebao držati i danas. TV Zenica je lokalni medij i nema potrebe da se gura sa jačim medijskim kućama. Sa malo osoblja to i ne može. A li ono što Zeničanima i danas treba, jeste da im pokažete Zenicu, kakva je bila, kakva jeste i kakva može biti”, kazao je Adnadin Jašarević, direktor Muzeja Grada Zenica i bivši novinar RTV Zenica.

Adnadin Jašarević

TV Zenica posluje u okviru javnog servisa Radio- televizije Zenica, sa glavnom misijom ostvarivanje prava stanovnika na potpuno, pravovremeno, istinito i objektivno informisanje. Danas program javnosti plasiramo putem tri medijske platforme: Televizija Zenica, Radio Zenica i Web portala, što je čini najutjecajnijim medijem u centralnoj Bosni i Hercegovini, Zeničko-dobojskom kantonu, a posebno u Zenici. Godinama unazad, organizacijom Ljetnog i Zimskog festvala obaramo sve rekorde posjećenosti našem gradu i na taj način pozicioniramo Zenicu kao muzički centar regiona i grad u koji se dolazi.

Kao u svakoj djelatnosti, pa tako i našoj, pokretačka snaga su ljudi. Njihova kreativnost i marljivost udarili su jake temelje, na kojim snažno i dan danas i 28 godina poslije čvrsto stojimo. A sve te snage ne bi bilo bez vas, dragi i vjerni naši gledaoci zbog kojih i jesmo tu. Zato, sretan nam Dan državnosti BiH i sretan nam 28. rođendan! Uvijek smo bili, i bit ćemo i dalje tu za Vas, jer Zeničani zaslužuju da imaju jedan javni servis kakav je Televizija Zenica. (M. H.)