SDP o 100 dana rada Vlade ZDK: Umjesto obećane borbe protiv korupcije dobili smo pravno nasilje

Prvih 100 dana rada nove Vlade ZDK obilježile su prije svega nezakonite smjene u javnim ustanovama i preduzećima, neriješen status prosvjetnih radnika, odbijanje isplate pomoći za radnike, nezadovoljstvo  na Univerzitetu u Zenici, zadovoljenje privatnih interesa ” nezavisnih zastupnika “. 

Iako je nova Vlada ZDK obećavala kao jedan od prioriteta borbu protiv korupcije, dobili smo pravno nasilje u Kantonu. Na jučer održanoj sjednici Skupštine ZDK aktuelna većina je odbila Amandmane Kluba zastupnika SDP da se u Program rada Skupštine za 2024. uvrsti donošenje Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u ZDK. Navedenim Zakonom bi se riješilo pitanje sukoba interesa, nespovijosti funkcija, zaštita osoba prijavitelja korupcije, te druga pitanja od značaja za prevenciju korupcije. Podršku nisu dobili ni Amandmani SDP koji se odnose na izradu Strategije za mlade, Strategija razvoja predškolskog i visokog obrazovanja.

Vrhunac nezakonitog djelovanja i pravnog nasilja predstavlja smjena tri člana Nezavisnog odbora za nadzor rada policije i imenovanje nova tri člana istog. Na ovaj način kršeći procedure i zakone nova većina nastoji ovladati uticajem nad policijom, što je vjerovatno uvod u smjenu komesara MUP-a ZDK.procerdura

Nezakonite smjene će vjerovatno imati i finansijske konsekvence po Budžet ZDK kroz tužbe onih čija su prava povrijeđena. Ovakvim djelovanjem ponovo će ZDK biti doveden na ” crnu listu”, što aktualnoj većini nije bilo strano ni ranije.

Dosadašnji postupci Vlade ZDK i većine u Skupštini govore da u prvom planu nisu interesi građana ZDK, već zadovoljenje pojedinačnih interesa koje se provodi uz konstantno kršenje zakona i procedura.