Temperaturni šok: Pripazite na zdravlje upozoravaju iz Hitne pomoći Zenica

Velike temperaturne oscilacije posljednja dva dana uslovile su pojačanom prilivu pacijenata, koji se bilježi u Službi hitne medicinske pomoći u Zenici.

Temperatura zraka u protekla dva dana je pala za 20 stepeni Celzijusa, što je prouzrokovalo pogoršanje opće zdravstvene slike populacije u našoj zemlji, a prije svega kod hroničnih bolesnika.

Prema riječima dr. Zlatke Pintol, specijalistice urgentne medicine pojačan je priliv pacijenata svih dobnih skupina usljed nagle promjene vremena, pogotovu u večernjim satima, u Službu hitne pomoći Zenica. Doktorica Pintol napominje da su naglim vremenskim promjenama najviše ugroženi hronični bolesnici, pa se najčešće u Hitnu pomoć i javljaju pacijenti sa respiratornim, kardiovaskularnim i stomačnim tegobama, ali i onkološki pacijenti i djeca. Preporučuje dodatni oprez, a naročito hroničnim bolesnicima. „Savjetujem redovno uzimanje terapije, jer većina pacijenata ne uzima svoje redovne terapije, boravak na otvorenom i fizičku aktivnost, ukoliko to godine dozvoljavaju, i redovna kontrola kod liječnika obiteljske medicine. A i mi smo tu, za hitna stanja 24 sata na raspolaganju“, savjetuje doktorica Pintol.

Iako smo ispratili najtopliju zimu zabilježenu u BiH, dočekali smo proljeće sa temperaturama zraka i ne tako karakterističnim za ovo doba godine. Podsjetimo, jutros je u Zenici izmjereno 0 stepeni Celzijusa, a samo dva dana ranije dnevna temperature zraka u ovome gradu je bila preko 21 stepen. Za narednih sedam dana meteorolozi u našoj zemlji najavljuju ponovo temperaturni šok i skok temperature za 23 stepena. Jutros je na Bjelašnici izmjereno – 8 stepeni, a već za vikend, živa u termometru će se u našoj zemlji penjati i do 30 stepeni Celzijusa. Zato, budite oprezni i povedite računa o svom zdravlju. (M.H.)