Otvoren Sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda u Zenici

FOTO: Zenicainfo.ba

Danas je u Zenici otvoren Sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina poljoprivrednih proizvođača sa područja grada Zenica. U sklopu projekta Evropske Unije EU4AGRI, Grad Zenica je jedan od 12 korisnika koji su dobili finansijsku podršku za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture, u sklopu kojeg se već drugi put ove godine održava i ovaj Sajam.

S ciljem razvoja ruralnih područja, ali i jačanja lokalnog tržišta te unaprjeđenja domaće poljoprivredne proizvodnje održava se i današnji Sajam u Zenici. Kupci su danas, na Trgu Alije Izetbegovića imali raznoliku ponudu, većinom jesenje domaće proizvode izrađene od voća i povrća. Među njima je i Sanel Šuša, ratni vojni invalid, kojem jedan ovakav Sajam uveliko pomaže da proda sve ono što zajednički proizvede sa svojom porodicom.

Posjedujem sedam plastenika, imam manju liniju za proizvodnju domaćih prirodnih sokova. A inače, poljoprivrednik da živi od poljoprivrede, to je veoma teško, gotovo nemoguće. Pogotovu ovu godinu, koja je bila najteža, plus kiše, biljne uši, suša-teško je opstati bez veće pomoći države“, kaže Šuša, naglasivši da je sve veći broj poljoprivrednilka poput njeg koji odustaju od proizvodnje.

Ali nije samo Sanelu teško, sličnog je mišljenja i naša sagovornica Azra, koja se bavi pčelarstvom više od 30 godina. Kaže godinu poput ove ne pamti. Inflacija i lančana poskupljenja otežavaju posao i pčelarima, još se iz godine u godinu suočavaju i sa vremenskim neprilikama.

Ova i par godina unazad, loše su za pčelare. Ova godina je prošla u kiši, izuzev na Kupresu koji je ove godine zamedio, pa smo se tu i zadržali“, kaže Azra Ombašić, koja danas ima u ponudi med i prerađevine od meda.

Izlagača danas mnogo, ali kupaca sve manje. Teška svakodnevnica i borba za preživljavanje, žale nam se izlagači, uslovili su i smanjenim interesom kupaca za organskim proizvodima. Većina se samo raspituje o cijenama, a sve slabija kupovna moć je evidentna.

Itekako se osjeti slaba kupovna moć naših kupaca, tako da nam dobro dođe jedan ovakav sajam na kojem su nam izlagačka mjesta besplatna“, zaključuje Ombašić.

Nešto bolja situacija je danas bila sa prodajom čaja. Edina Konjić, vlasnica je malog obrta „Eko etna“, domaća radinost, i ponosna je vlasnica zlatne medalje za čaj. Kaže, zadovoljna je prodajom, a to pripisuje prije svega svojim stalnim mušterijama.

Treba spomenuti da je za projekat u Zenici, Evropska unija izdvojila preko 230.000 KM, dok je je Grad Zenica osigurao sredstva u iznosu preko 130.000 KM. U sklopu projektnih aktivnosti je predviđeno odžavanje tri sajma domaćih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina, a sajam koji je ovoren danas trajat će do 5. oktobra. (M. H.)