Održana Skupština SUABNOR-a Zeničko-dobojskog kantona

Savez udruženja antifašista i boraca narodno- oslobodilačkog rata Zeničko- dobojskog kantona održao je danas u zeničkom Domu penzionera godišnju izvještajnu skupštinu.

Naša osnovna i strateška misija je obilježavanje značajnih istorijskih datuma iz perioda Drugog svjetskog rata i ako bi odustali od tog opredjeljenja mi jednostavno ne bi bili mi, poručeno je sa ove današnje sjednice antifašista.

„Obilježavanje značajnih istorijskih datuma iz Drugog svjetskog, kao i nedavnog odbrambeno- oslobodilačkog rata iz perioda 92- 95-a., veoma bogata spomenička baština na području ovog kantona, briga o članstvu, svakodnevna dostupnost kancelarije Saveza kao i kontakt sa javnošću putem društvenih mreža, prije svega fejzbuk profila, sinopsis je onoga što je činilo naš opis rada u protekloj godini“, kazao je za RTV Zenica Sretko Radišić, predsjednik ovog Saveza.

„Krećemo od Igmana, svake godine obilježimo novu godišnjicu, pa obilježavanje čuvene bitke na Neretvi, u junu Bitke na Sutjesci, organizatori smo obilježavanja 27. jula- Dana antifašističkog ustanka naroda u BiH i svoj smiraj, ako se to tako može reći, naše aktivnosti dobivaju obilježavanjem godišnjica ZAVNOBIH-a, Dana državnosti BiH i godišnjica AVNOJ-a u Jajcu. To je ono gdje smo najviše radili”, kazao je Rdišić.

Upravni odbor, ali i ostali organi i tijela ovog Saveza radili su u skladu sa Statutom. Pokušalo se fokusirati na stabilizaciju samog SUABNOR-a u loklanim zajednicama, sagledati dosta teško stanje u organizacijama u Varešu, Žepču i Zavidovićima, gdje ne postoje nikakvi izvori finansiranja, a na ledini i od dobrovoljnog rada danas se teško opstaje. Spomeničku baštinu na području ovog kantona čine desetine spomen- obilježja, što je posebna vrijednost, što treba održavati projektima sanacije i obnove, uz osposobljavanje udruženja da to mogu sama obavljati.

Tokom sjednice delegati iz svih općinskih i gradskih udruženja antifašista i boraca NOR-a, u ime oko 3.700 aktivnih članova, razmatrali su i usvojili izvještaj o radu i finansijama, kao i druge pripremljene akte za ovu sjednicu, poput plana rada i finansija za ovu kalendarsku godinu, a naglašeno je kako će i u periodu pred nama osnovna i strateška misija ostati obilježavanje značajnih istorijskih datuma antifašističke borbe.

„Ako bismo napustili takvo opredjeljenje onda u suštini ne bi bili ono što uistinu jesmo, mi ne bi bili mi“, naglasio je Radišić.(S.G.)