Savez udruženja penzionera FBiH: Aktivnosti na rješavanju visine srazmjerne penzije

FOTO: Zenicainfo.ba

Savez udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine u više navrata je ukazivao na problem penzionera, koji na prostoru Federacije BiH primaju srazmjernu penziju i to nižu od sada najniže penzije, koja iznosi 538,27 KM, a od prošlog mjeseca su krenuli i u konkretne aktivnosti rješavanja ovog problema.

Prema Zakonu o penzijsko-invalidskom osigaranju FBiH srazmjernu penziju ostvaruje osiguranik, koji uslove za sticanje prava na starosnu penziju ne ispunjava samo na temelju perioda osiguranja ostvarenog u našoj zemlji, nego se za ostvarenje penzije u obzir uzima i period njegovog osiguranja ostvarenog u inostranstvu, odnosno u nekoj od država s kojima država BiH ima važeći međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju.

U proteklom periodu imali smo zaista mnogo žalbi naših članova, korisnika srazmjerne penzije, koji su ovu penziju stekli po osnovu rada u našoj zemlji, ali i rada u nekoj od zemalja sa teritorije bivše Jugoslavije i čija se penzija kreće između 295KM i 360 KM, što je visina znatno niža od najniže penzije na prostoru Federacije“, navodi Mustafa Trakić, član UO Savez udruženja FBiH, a ujedno i predsjednik ove asocijacije na nivou ZDK.

Mustafa Trakić

U namjeri da krenu u aktivnosti rješavanja pitanja visine pomenutih penzija, početkom sepetembra Savez udruženja FBiH je na teritoriji Federacije, preko svojih općinskih i gradskih udružanja, te kantonalnih saveza, započeo evidentiranje broja onih penzionera, čija je srazmjerna penzija niža od najniže u većem bh. entitetu.

Sa takvom penzijom dosada je na prostoru Grada Zenice evidentirano 47 penzionera, a aktivnost evidentiranja na teritoriji ZDK  nastavićemo i narednih 15-tak dana, te nakon što naši savezi na teritoriji Federacije takođe prikupe ove spiskove idemo u proces pokretanja potrebnih izmjenama Zakona o penzijsko-invalidskom osigaranju FBiH, preko Vlade FBiH i Parlamenta, kako bismo osigurali izjednačavanje visine srazmjerenih penzija, koje su niže od one najniže u Federaciji, sa najnižom penzijom, koja sada iznosi 538,27 KM“, navodi Mustafa Trakić, član UO Savez udruženja FBiH. (V. J.)