Obilježena godišnjica stradanja civila kod Industrijske škole Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

Udruženje civilnih žrtava rata 92. do 95. Grada Zenica zajedno sa članovima porodica stradalih na ovom mjestu, danas su položili cvijeće i odali počast tragično stradalim civilima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u parku u blizini zeničke Industrijske škole.

Na tom mjestu od posljedica granatiranja Zenice na današnji dan prije 30 godina živote je izgubilo 8 civila. Najmlađi među njima bio je dječak Irfan Šehić, sa svojih šest godina.

Šta da kažem, tuga za djetotom već 30 godina, a tuga i što nam ne dozvoljavaju da postavimo spomen-obilježje na ovo mjesto stradanja 8 ljudi i naših najmilijih. Borila sam se i nastaviću se za to boriti i dalje dokad mognem“, kaže sa suzama u očima Advija Šehić, majka stradalog Irfana.

Na ovom mjestu 13.10.1993. godine nastradalo je naših 8 sugrađana, među kojima je najmlađa žrtva imala nepunih šest, a najstarija 73 godine“, navodi Sanela Redžić, dopredsjednica Udruženja civilnih žrtava rata 92. do 95. Grada Zenica, ističući da  porodice stradalih danas najviše boli što na ovom mjestu nema nikakvog obilježja koje bi ukazivalo na pogibiju članova njihovih porodica.

Ovo Udruženje, po riječima njene dopredsjednice, uvijek je uz porodice stradalih civila i nastoji im pružati podršku koliko mogu.

S ovim obilježavanjem počeli smo obilježavanje i ovogodišnjeg 29. oktobra, Dana civilnih žrtava rata ZDK, te ćemo obići porodice poginulih, da znaju da smo uz njih, organizovat ćemo zajednički ručak, a 28. oktobra planiramo položiti cvijeće na spomen-obilježje “Kameni spavač” i odati počast svim stradalim civilima na ovom prostoru“, kaže Sanela Redžić, dopredsjednica Udruženja civilnih žrtava rata 92. do 95. Grada Zenica. (V. J.)