Održana radionica “Klopčanke biraju”

Udruženje žena “Stijene” iz Klopča danas su održale edukativnu radionicu “Klopčanke biraju” koja je organizovana u saradnji sa organizacijom Žene za žene International, a podržan je I finansiran od organizacije NED u sklopu projekta “Akademija demokratije za mlade žene”. – “Suočavamo se s izazovima niske izlaznosti na izborima, posebno među ženama I mladima, dok istovremeno bilježimo veliki broj slučajeva manipulacije I izbornih prevara u BiH. Stoga je ključno podizati svijest, posebno među ženama, o njihovoj ključnoj ulozi u političkom procesu. Upravo zbog toga smo se odlučile implementirati projekat u našoj lokalnoj zajednici u Klopču jer vjerujemo u važnost osnaživanja žena, posebno u ruralnim područjima, te promicanje njihove veće zastupljenosti u političkim krugovima. Cilj našeg projekta je podići svijest kod žena o izbornom procesu u BiH I značaju izlaska na izbore kako bi se aktivno uključile u političko odlučivanje”, kazale su koordinatorice ovog projekta.

U okviru današnje radionice gradski vijećnik Sefedin Hrustić koji je ujedno I član Komisije za ravnopravnost spolova još od 2020. godine  održao je predavanje o značaju I važnosti uloge žene u izbornom procesu. – “Ovo je jako važna tema I bitno je uključiti što više žena kako bismo ih animirali da se odazovi I glasaju, ali I da budu ravnopravne članice svih političkih stranaka u BiH. Zahvaljujem se na današnjem pozivu organizatorima ovog edukativnog predavanja I nadam se da će ih biti I u budućnosti više”, kazao je Hrustić.

Iz Udruženja žena “Stijene” pozdravile su današnju aktivnost te pozvale sve žene da se bore za svoja prava kako bi se njihov glas čuo u političkim krugovima, a sve u cilju bolje budućnosti za sve.