Zenički mladi robotičari spremi za Svjetsku robotsku olimpijadu

Za robotiku ne treba mnogo novca, treba imati ljubav za tu nauku, strpljenja i volje da se njome bavite. A ako ste već uspješni i idete na Svjetsku robotsku olimpijadu za to vam treba, e za to će vam trebati ipak mnogo novca i strpljenja. Željni uspjeha iz Zenice i Tuzle na Olimpijadu putuju tri ekipe mladih robotičara.

Svjetska robotska olimpijada za djecu i mlade održat će se u Panami od 7. do 9. novembra, a naši najbolji bosanskohercegovački robotičari žele da ostvare još bolji uspjeh nego prošle godine gdje su zauzeli visoko osmo mjesto na olimpijadi koja je održana u Njemačkoj. Naši mladi zenički robotičari se već uveliko pripremaju, što u školi, što kod kuće vježbajući sa opremom koja nam je skoro svima nadohvat ruke.

Ova oprema nije jako skupa, ona je dostupna svima u svijetu, to je neki red veličine 1.000 do 2.000 maraka, a naravno nama, za naše uslove i to je puno, a mi smo uspjeli kroz neke donacije jer nam je bivši ministar obrazovanja donirao za tu opremu, a Vlada kantona nam je dala za organizaciju tog takmičenja, svi nam zaista što se tiče ZDK-a i grada Zenice i Gradske uprave dali podršku da kupimo to sve. Ta oprema su roboti, dodaci, senzori, motori, preprekice i neki stolovi, posebno dizajnirani“, naveo je Kenan Varda, nacionalni organizator WRO.

Pripreme za Svjetsku robotsku olimpijadu traju i po nekoliko mjeseci, gdje je pred takmičarima misija koju moraju riješiti te ujedno tako i vježbaju i pripremaju se za misiju koja će im biti izazov na Olimpijadi.

Taj zadatak je ono gdje djeca, bez kontakta s trenerima apsolutno sami rade, u tom momentu mislim da naša djeca imaju najveću šansu, zato što smo primijetili kada smo se vratili iz Dortmunda, kada ste vi pisali o nama, mi smo ostvarili osmo mjesto i na drugom danu smo izuzetan rezultat postigli. Tada kada djeca dobiju novi zadatak kada nemaju kontakt s trenerima, puno bolje se pokažu“, kazao je Varda.

Opće poznato je da vlasti na nivou Bosne i Hercegovine rijetko podržavaju talentirane mlade ljude i da novca za njihova takmičenja nema. Nažalost, naš tim mladih robotičara se susreo sa istim problemom, ali još uvijek ima dobrih ljudi, pa tek onda političara koji su im pomogli. Vlada Zeničko-dobojskog kantona im je doznačila novčana sredstva, a njima još ostaje da spreme kofere, ponesu opremu i budu najbolji.

Mislim da je ključno ono što smo mi uradili, kao entuzijasti i prvaci u ovome trenutno u BiH je da mi njih zagrijemo jer stvarno pokušavamo da ih motivišemo i mislim da smo uspjeli. Za nekoliko ekipa sada koje idu mislim da oni sad žive to. Mi smo njima govorili idemo u Panamu, u egzotičnu zemlju, oni govore dajte da prođemo takmičenje, pa ćemo onda razgledamo! Tako da je to naš uspjeh, da oni to grizu i da to spremaju“, dodao je za kraj razgovora za Zenicainfo.ba Kenan Varda. (A. S.)