Otvorena izložba povodom120 godina klostera u Zenici i apostolskog rada Klanjateljica krvi Isusove

Katolički školski centar u Zenici ne zove se slučajno po Svetom Pavlu, povod je zapravo bila činjenica da je prvu pučku školu u Zenici ustanovila sestra Paulina.

Bilo je to prije punih 120 godina kada je u ljeto 1903.godine u našem gradu osnovan i  vrtić, a poslije i viša djevojačka škola od strane sestara Klanjateljica krvi Isusove. Ta zajednica egzistira uz prekid od drugog svjetskog rata do kraja rata kod nas direktno u odgojno – obrazovnom procesu, s tim da je i za vrijeme tog perioda bio zastupljen cijelo vrijeme, ali pri uredu crvke Svetog Ilije proroka. Povodom značajne obljetnice – 120 godina klostera u Zenici i apostolskog rada Klanjateljica krvi Isusove sinoć je tim povodom otvorena izložba.

Povijesni hod od nastanka sredinom 19.stoljeća ove sestrinske družbe prikazao je prisutnima profesor povijesti zeničkog KŠC-a Dragan Gavran. Seže unatrag do Francuske revolucije, ali je nakon sloma Napoleona i nastanka anarhije u Italiji s obzirom na djelovanje Crkve koja je, kao i uvijek, nastojala raditi na obnovi i probuđenosti kako religioznosti kod ljudi, tako i univerzalnih društvenih i moralnih vrednota. To je, istaknuo je Gavran, bilo vrijeme novog vrednovanja katoličanstva.

„U takvim okolnostima u jednom malom talijanskom gradu istaknuće se svojom dubokom pobožnošću i velikim aktivizmom jedna djevojka iz imućne obitelji Marija Dematijas. Ona je isksutveno osjetila da je moguća preobrazba društva ako se radi na uzdizanju žene. Posebno je tada trebalo poraditi na obrazovanju ženske mladeži i njihovom vjerskom životu“, kazao je Gavran.

Nakon početnih problema ona dolazi u regiju Lacio gdje u gradiću Akuto 1834. osniva zajednicu sestara Klanjateljica krvi Isusove. Četredest pet godina poslije sestre iz Austrije, spletom raznih historijskih okolnosti dolaze u Banju luku na poziv trapističkog priora, a u narednim desetljećima krajem 19.0g i početkom 20-og vijeka osnivaju svoje zajednice širom Bosne, potom i Hrvatske. Provincija sestara Klanjateljica krvi Isusove proživjela je od osnutka do kraja 20.stoljeća razne izazove, ne odustajući nikad od svoje misije: naobrazbe djevojčica i djevojaka. U augustu 1903.godine sestra Paulina osnovala je prvu pučku školu za djevojčice, koja j poslije bila i mješovitog tipa, upravo kako je danas Katolički školski centar Sveti Pavao u Zenici javna škola za sve đake: bez obzira na spol ili vjersko opredjeljenja. Osnovale su časne ubrzo i vrtić u Zenici, a potom i višu djevojačku školu.

„Davale su naobrazbu sestre i u sferi umjetnosti, glazbe, učile ih ručnom radu sve do kraja II svjetskog rata kada im je škola oduzeta. Kroz to vrijeme odgojile su mnoge generacije, što djevojčica, što dječaka. Nakon što im je škola oduzeta one su se prebacile na druge načine apostolata, ovdje blizu u župnom uredu Svetog Ilije. Radile su kao katehistice, voditeljice zbora, vodile kućanstvo, sve do 1994.godine. Dakle gotovo neprekinutu prisutnost su imale“, kazala je sestra Nada Abramović, profesorica hrvatskog jezika i književnosti u KŠC „Sveti Pavao“ u Zenici.

Već naredne još ratne 1995.godine u Zenici se osniva Katolički školski centar nazvan u spomen na sestru Paulinu. Uz časnu Nadu, profesoricu hrvatskog jezika i književnosti u ovoj obrazovnoj ustanovi svoj apaostolski rad trenutno obavaljaju još dvije sestre Klanjateljice krvi Isusove Ivana i Vedrana. One su zajedno s ravnateljom don Vlatkom Rosićem upriličile izložbu o 120 godina prisustva i apostolskog rada članica ove provincije.

Osim Banje luke, Zenica i Sarajeva rad Klanjateljica krvi Isusove prisutan je desetljećima još u Bihaću, Glamoču, Novoj topoli, Vidovicama i Kongori. (A.H.)