Revitalizacijom planinarskog doma Smetovi obogatiti ponudu popularnog zeničkog izletišta

Šta su Smetovi Zeničanima? Najbolja oaza čistog zraka, prirode, mjesto za izlete, druženja i brojne druge ekološke, kulturne i sportske aktivnosti.

Ako znamo da smo možda jedini grad u državi koji ima ovakvo mjesto na samo 10-ak minuta vožnje od grada ili dva sata hoda onda bismo to trebali mnogo više cijeniti, ali i ulagati.  Tako misle brojni sugrađani i sugrađanke, a konkretne prijedloge imaju u Planinarskom društvu Željezara Zenica koje gazduje i održava planinarski dom, kao i 70-ak dunuma livade pored zgrade doma – potencijalnog skijališta, koje vapi za investitorom i skijašima.

„Stanje je, nažalost takov kakvo je, da imamo sve, a nemamo ništa. Imamo ski lift, nemamo ski lift, imamo ledinu (livadu), nemamo ledinu. Nemamo nikoga da bi nam pomogao iako tražimo i javno od svih struktura vlasti, a tražićemo i u buduće da se pomogne da ovo odmaralište dobije status kakav zalužuje. Meni je kao predsjedniku društva, ali i građaninu Zenice, jako žao što vidim djecu ovdje kako nema ni staze za sankanje, a ima snijega, a kamoli za skijanje“, kaže nam Anto Šakić, predsjednik PD „Željezara Zenica“, odmah po našem dolasku pred dom.

Smatraju planinari da se ski lift može uz određene investicije ponovo staviti u funkciju. Šakić kaže da je ispravan 95 posto i da treba upotrebnu dozvolu. Planinari to ne mogu održavati jer su članovi PD Željezara Zenica mahom starije dobi. To bi trebalo da je interes i grada i Kantona.

„Naša djeca na skijanje idu na Pridolce, na Ponijere, Vlašić, Jahorinu, a sve mogu na Smetovima“.

Prošle godine uložili su članovi PD Željezara Zenica uz podršku struktura vlasti pojedinaca i ličnim sredstvima oko 20 000KM za zamjenu dotrajale stolarije na zgradi doma. Ove godine  planiraju sanaciju ulaza u dom, natstrešnicu i stolove da postave, nove stepenice. Trenutno nemaju novca za sanaciju krova aneksa zgrade.

„Drvena krovna struktura je u ruševnom stanju. Bojimo se posljedica ukoliko bi bilo još sniježnih padavina“, ističe Šakić.

Radnim danima ovdje je tiho, ali vikendima imaju dosta posla, kako i neće kada dom nudi kvalitetne smještajne i ugostiteljske kapacitete po vrlo pristupačnim cijenama. Apeluje Šakić na sve privrednike, ljubitelje priorode, cijelu zajednicu, posebno strukture vlasti da pomognu u sanaciji krova, ali i kvalitetnom i neophodnom uređenju skijališta koje se nalazi neposredno ispod zgrade doma a vlasništvo je planinarskog društva. Oni su i u toku sređivanja imovinsko pravnih odnosa za tih više od 70 dunuma zemlje.

„Apelovao bih prvo prema gradu i gradonačelniku Kasumoviću. Njega sam lično pozvao, naredne subote, a pozivam i sve naše sugrađane da se odazovu pohodu „Svi na Smetove, svi na snijeg“ prekosutra da svi vide šta smo uradili do sada na zgradi planinarskog doma i šta planiramo“, dodaje Anto Šakić, predsjednik PD „Željezara Zenica“.

Dakle u subotu svi na Smetove svi na snijeg. Prije nego što se učesnici pohoda uvjere nanovo u odličan ambijent i usluge na posjedu Planinarskog društva Tajan, primjetiće nekoliko kilometara prije da je bilo klizište, da sada ugrožava vikendice u neposrednoj blizini, ali da o tome izgleda niko ne brine. (A.H.)