Rudnik Zenica: Sindikat očekuje hitnu reakciju nove uprave JP Elektroprivreda BiH

Skupština Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH juče je imenovala novi Nadzorni odbor koji čine: Ženja Ljubuškić, Damir Okanović, Vedran Kaser, Edin Hamzić, Milenko Obad, Idham Kruško i Ivan Gržić.

Nadzorni odbor je razriješio dužnosti dosadašnju upravu Koncerna na čijem čelu je bio Admir Andelija, a potom imenovao novu u kojoj su: Sanel Buljubašić (generalni direktor), Fahrudin Tanović (direktor za proizvodnju), Amra Ohranović (direktor za pravne poslove i ljudske resurse), Harun Gadžo (direktor za kapitalne investicije), Edisej Sjerotanović (direktor za distribuciju), Nevad Ikanović (direktor za snabdijevanje i trgovinu), te Sanela Jurišić (izvršni direktor za ekonomske poslove).

Imenovanje nove Uprave Elektroprivrede BiH sa pažnjom je dočekano i u Rudniku Zenica gdje od 25. jula tekuće godine nema proizvodnje u jedinom proizvodnom kapacitetu,pogonu Raspotočje,a razlog je nepoštivanje Kolektivnog ogovora,odnosno kašnjenje u isplati plate.

Predsjednik Sindikata Rudnika Zenica Elvedin Avdić je potvrdio, da su za isplatu prispjele dvije plate i dva topla obroka.

Avdić je dodao, da je menadžment preduzeća danas o ovome obavijestio novu Upravu Elektroprivrede BIH te da se očekuje pozitivno rješnje u smislu pozajmice za isplatu dospjelih plata i toplog obroka.

Ranije je iz Sindikata saopćeno, da je izmirenje plata uslov da se pokrene proizvodnja u jami Raspotočje,odakle se prema planskim projekcijama Uprave Rudnika očekuje mjesečna proizvodnja od oko 30 hiljada tona uglja. (Š.B.)