Centar za mlade domaćin regionalne sesije “Mladi na potezu”

Centar za mlade u Zenici 29. avgusta biće domaćin regionalne sesije, koju u okviru projekta “Mladi na potezu” implementira Vijeće mladih Federacije BiH.

-Ove info sesije, koje se realizuju u 4 grada u BiH, među kojima je i Zenica, služe za prikupljavanje i davanje informacija mladima o njihovim pravima i obavezama, te o onome što Zakon o mladima FBiH propisuje, te šta svaka od zajednica, koje su domaćini ovih info sesija jeste omogućila mladim ljudima u svojoj sredini, navodi Aldin Alić iz zeničkog Centra za mlade, napominjući da će zenička sesija biti i najava za veliki završni događaj, koji će se predstoji i kada će biti predstavljena društvena igra, kroz koji će mladi igrajući se moći naučiti više o svojim pravima, te upoznati se sa Zakonom o vlastitim obavezama i mogućnostima.

-Zakon o mladima na nivou Federacije BiH definiše nekoliko mehanizama, koje su svi nivoi vlasti dužni da osiguraju i moram reći da Grad Zenica po tom pitanju prilično dobro stoji, a među njima imamo obejzbijeđen: prostor za mlade, zatim budžet za mlade, službenik za mlade u Upravi Grada, te Komisija za pitanja mladih pri Gradskom vijeću, a jedino što nam još nedostaje u našoj lokalnoj zajednici su Strategija prema mladima i Registar omladinskih udruženja, kaže Aldin Alić iz zeničkog Centra za mlade. (V.J.)