Održan mirni protest „Stop nasilju i stop femicidu u ovoj državi“ u Zenici

Mirni protest pod naslovom „Stop nasilju i stop femicidu u ovoj državi“ održan je juče kasno poslijepodne na trgu Alije Izetbegovića u Zenici.

Povod za ovo okupljanje je nedavno višestruko ubistvo u Gradačcu. Inicijativu za mirne proteste je pokrenula Emina Babić, viječnica u Gradskom vijeću u Zenici. Stotine građana Zenice se odazvalo pozivu za ove proteste.

Poruka je ovo i krik nas žena da nas konačno ova država zaštiti od brutalnog nasilja  kojeg smo  svjedoci danas svi. Zaista je ovo inicijativa koja je samo probudila jednu ljudsku poptrebu da izađemo svi na ulicu i da kažemo, dosta je, i neka svako onaj koji prima plaću od ovih građana počne da radi svoj posao. To prevashodno mislim na sve one koji su zaduženi da nas zaštite u današnjem vremenu. Da li smo mi u Bosni i Hercegovini nakon ovakvog stravičnog zločina u Gradačcu više uopšte sigurni da hodamo, da svoje kćerke puštamo napolje da se druže. Dakle tražimo hitne izmjene krivičnih zakona, stroge sankcije za počinioce nasilja“, rekla je Emina Babić, organizatorica mirnog protesta u Zenici.

Svi prisutni dijele isto razmišljanje kada je u pitanju rad nadležnih institucija, a prije svega policije, tužilaštava i sudova. Vrijeme je da se probude, poručuje i Emina Babić.

S obzirom na veličinu problema, na pitanje hoće li biti dovoljno samo jedno okupljane građana da se oni riješe, prisutni građani kažu.

Neće, i meni je žao što je se ovako malo okupilo. Ovdje je trebalo biti minimalno deset hiljada ljudi. Ako je deset hiljada ljudi moglo doći na koncert Džejle Ramović ovdje na Summer fest u Zenici, moglo je doći i ovdje, jer ovo je tragedija ne u Gradačcu, ovo je tragedija u Bosni i Hercegovini“, rekla je Vahida Mujčinović iz Zenice.

Moj lični stav je da je ovo društvo krenulo ka urušavanju. I mi moramo doprinijeti da se što, mi stariji, da se što blaže uruši da bi omladina ga digla iz pepela. Jer ovo je raspad sistema i on se ne može održati“, kaže Jasko Borovčević iz Zenice.

Vijeće ministara nije usvojilo odluku da u cijeloj Bosni i Hercegovini bude Dan žalosti zbog zločina u Gradačcu. Federacija Bosne i Hercegovine je odlučila da Dan žalosti bude 16. augusta,  a Republika Srpska je ranije odlučila da je 16. august Dan žalosti. (T.B.)