Husić: Šutnja nije rješenje, naša obaveza je prijaviti nasilje

Iako je smještajni kapacitet Sigurne kuće u Zenici 30 kreveta, godišnje zaštitu u njoj zatraži oko 70 žena, ističe Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica, koja već 30 godina pruža podršku i zaštitu žrtvama nasilja.

“Mi ćemo se i dalje boriti za prava žena jer dosta je licemjernih odnosa i praksi. Potrebno je poštovati standarde i zakone koji su već usvojeni, odvojiti adekvatna finansijska sredstva za sigurne kuće i druge specijalizirane usluge, procesuiranje krivičnog djela nasilja koristeći sve raspoložive resurse za dokaze, a ne odustajati od procesuiranja ako žrtva nasilja nije spremna svjedočiti i u konačnici donesite zakon da je femicid krivično djelo i pooštrite kazne”, poručila je Husić.  Direktorica Medice pozvala je sve građane da na SOS telefon 1265 prijave nasilje jer, smatra Husić, kako je to prvi korak u borbi za prava žena.

“Moramo prijaviti nasilje, ne smijemo biti nijemi posmatrači. Naša obaveza je da nasilje prijavimo policiji, Centru za socijalni rad, progovoriti o tome komšinici, ali i ako sam komšinica i vidim da se čini nasilje moja obaveza je da to prijavim. Svi možemo biti žrtve i zbog toga je važno da prijave nasilje i mogu to uraditi čak i anonimno. Tek tada možemo tražiti veću odgovornost nadležnih institucija. Ukoliko ne dođu i ne intervenišu, ne pokušaju pomoći, jer nažalost, posljednji slučaj iz Gradačca govori kako je žena prijavila nasilje, ali je zatajila adekvatna intervencija, tek tada možemo tražiti krivce. Ipak, smatram da nas to ne smije obeshrabriti, da šutimo i da se sada ponovo zatvorimo nego da kažemo kako ima pozitivnih primjera gdje sistemi funkcionišu i gdje se mogu poboljšati. Šutnja bi bila najgore rješenje poslije svega ovoga što smo vidjeli i čuli”, smatra Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica. (B.D.)