Jednokratna pomoć nezaposlenima u ZDK od 100 KM još nije isplaćena svim korisnicima

Ured Ombudsmena  BiH je na zahtjev Medine Juhić i Jasmine Osmančević, koji je upućen ovoj instituciji ispred Neformalna grupa građana „NEpodobni NEzaposleni“, pokrenula postupak istrage u svim institucijama koje su bile nadležne za spiskove kao i isplatu nezaposlenima.

Nakon sedam mjeseci borbe, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku FBiH je shvatilo ozbiljnost situacije te pokrenula inicijativu prema Vladi FBiH. Služba za zapošljavanje ZDK raspolaže jedino informacijama koje su dobili zahvaljujući aktivizmu nezaposlenih, kaže Medina Juhić, predstavnica Neformalne grupe građana „NEpodobni NEzaposleni“.

Uposlenik Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH nas je savjetovao da još uvijek ne krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Službi za zapošljvanje ZDK obziorm da je institucija Ombdusmena za zaštitu ljudskih prava Bosne i Hercegovine započela svoju istragu te da ono više, na neki način strahuju od institucije Ombdusmena nego od tužilaštva i da rade brže i bolje u odnosu na tužilaštvo. Služba za zapošljavanje ZDK nije aktivno radila na rješavanju ovog problema kako navode u svom saopštenju obzirom da sve infromacije kojima oni raspolažu, raspolažu zahvaljujući aktivizmu naše nefromalne grupe“, rekla je Medina Juhić, predstavnica Neformalne grupe građana „NEpodobni NEzaposleni“.

Podsjećanja radi novac za isplatu jednokratne pomoći u iznosu od 100 KM za sve korisnike koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavnje je prebačen na vrijeme na račun Službe od strane Vlade FBIH i nadležnih ministarstava.

Novac je trebao biti vraćen do 15. januara koji nije iskorišten. Služba za zapošljavanje ZDK navodi da je vratila taj novac, međutim koji je tačan broj mi ne znamo. Oni su samo naveli da je u pitanju oko 223 osobe koje su donijele netačan broj transakcijskog računa, ali mi smatramo da je u konačnici taj broj znatno veći“, rekla je  Medina Juhić, predstavnica Neformalne grupe građana „NEpodobni NEzaposleni“.

Više od sedam mjeseci traje borba aktivistica i aktivista Neformalne grupe građana „NEpodobni NEzaposleni“ za prava više stotina nezaposlenih lica koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje ZDK. Nažalost,  jednokratna pomoć od 100 KM još nije isplaćena svim korisnicima, a kad će, ne zna se. (T.B.)