Korisnici prava na dječiji dodatak obavezni predati zahtjev za obnovu

Korisnici prava na dječiji dodatak u Zenici dužni su od narednog ponedjeljka podnijeti zahtjev za obnovu prava ukoliko su zahtjev podnijeli u oktobru prošle godine.

Prema Zakonu o materijalnoj podršci porodici obnova, odnosno revizija je obavezna nakon svakih 11 mjeseci ostvarivanja prava na dječiji dodatak, a ukoliko obnovu ne urade, moraće proći istu proceduru kao kod uvođenja u ovo socijalno pravo, što traje mnogo duže i košta više, podsjećaju iz Centra za socijalni rad Zenica.

Zbog uvođenja korisnika u pravo prvo ko kantonalnim zakonskim propisima, a potom od početka godine im po federalnim kasnilo se od početka s dostavom rješenja o ostavrenom pravu na dječiji dodatak. Direktor zeničkog centra za socijalni rad napominje da su kako bi poštedjeli građane i smanjili gužve oni sami tražili od institucija dokumentaciju koja se ne plaća. Zbog sporosti dostave te dokumentacije do više od 3 000 zahtjeva u februaru su imali kompletiranih tek oko 200injak. Zato ne treba da zbunjuje korisnike koji tek dobijaju rješenja o ostavrenom pravu na dječiji dodatak činjenica da su već dužni proći reviziju, odnosno obnovu dokumentacije.

“Mi smo tek u ponedjeljak dobili instrukciju od federalnog ministarstva kako ćemo postupati po pitanju obnove dokumentacije. Rečeno je da oni koji su podnijeli zahtjev u oktobru prošle godine, odnosno kojima je pravo na dječiji dodatak, prema Zakonu o materijalnoj podršci porodici F BiH, priznato od 31.10.2022. do 30. 09. 2023., a to su ljudi kojima se isplaćuju naknade, su dužni do kraja avgusta podnijeti zahtjev za obnovu prava uz dostavljanje određene dokumentacije”, kaže direktor Centra za socijalni rad Muamer Mehić.

Zahtjevi za obnovu oktobarskih rješenja se podnose od narednog ponedjeljka u Centru za socijalni rad uz manje obimnu dokumentaciju nego kad su tek tražili pravo na dodatak. Tako će korisnici koji su zahtjeve za ostvarivanjem prava na dječiji dodatak podnijeli u novembru prošle godine obnovu biti dužni tražiti do kraja septembra. Pošto tek zavrašavaju zahtjeve njih na stotine od novembra prošle godine, korisnici koji su zahtjev predali u decembru obnovu su dužni raditi u oktobru ove godine i zato ne treba da zbunjuje činjenica što u kratkom vremenskom razdoblju i dobili rješenja o ostvarenom pravo i dužni na reviziju, odnosno obnovu.

“Ja mogu obećati svim sugrađanima da ću se zajedno sa svim uposlenicima Centra truditi da će do 15. Septembra svi oni koji su u decembru podnijeli zahtjev dobiti rješenje o ostvarenom pravu na dječiji dodatak”, ističe Mehić.

Detaljnije o dokumentaciji potrebnoj za obnovu korisnici njih skoro 4000 ukupno mogu saznati na internet platformama Centra za socijalni rad, kao i na oglasnoj ploči ustanove. Ukoliko obnovu ne urade, moraće proći istu proceduru kao kod uvođenja u ovo socijalno pravo, što traje mnogo duže i košta više, podsjećaju iz Centra za socijalni rad Zenica. (A.H.)