Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Krajnji rok za isplatu pomoći, a ona ovisi isključivo o dobroj volji poslodavca i njegovoj finansijskoj moći, jer Uredba Vlade FBiH nije uopće obavezujuća, jest 30. juni.

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše isplatu pomoći radnicima u maksimalnom iznosu do 2.520 KM, a da pritom budu oslobođeni nameta.
– “Uredbom se omogućuje poslodavcima da bez dodatnih pritisaka, bez plaćanja poreza na dohodak, bez pripadajućih doprinosa, mogu uposlenicima isplatiti iznos do 2.520 KM” – kazao je federalni ministar finansija Toni Kraljević na konferenciji za medije u decembru prošle godine.
Krajnji rok za isplatu pomoći, a ona ovisi isključivo o dobroj volji poslodavca i njegovoj finansijskoj moći, jer Uredba Vlade FBiH nije uopće obavezujuća, jest 30. juni.
U Udruženju poslodavaca FBiH kažu da je ostalo nejasnoća kada je u pitanju isplata pomoći.
– “Poslodavci zamjeraju što radnici nisu tačno informisani jer misle da pomoć dijeli Vlada FBiH, a to nije istina. Znači, poslodavci su ti koji isplaćuju novac. Također, poslodavci nisu sigurni u pravno tumačenje Uredbe, recimo, šta znači nediskriminacija u isplaćivanju.
Informacije s terena koji dobijamo govore nam da se pomoć dijeli, ali ćemo tačne podatke imati kada dobijemo izvještaj iz Porezne uprave FBiH. Znamo da poslodavci s malim firmama imaju objektvne prepreke da izvrše uplatu pomoći” – kaže za Faktor Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.
Ističe kako će izvještaj iz Porezne uprave (PU) FBiH biti signal šta raditi u budućnosti kada je u pitanju ova tematika.
– “Imamo informacije, doduše nezvanične, da će se ova mjera Vlade FBiH nastaviti i u drugom dijelu godine.
Ukoliko to bude, pokušat ćemo zajednički pronaći najbolji način za njenu implementaciju. Ovo je bio dobar vladin potez kako bi se smanjio negativni utjecaj ekonomskih kretanja u BiH, ali i svijetu” – naglašava Nenadić.
Dodaje kako radnici ustvari žele da novac koji im se isplaćuje ne bude u vidu pomoći, već zarađeni novac.
– “Pretpostavke za to su izmjene fiskalnih propisa. Potrebno je naći balans između obaveza prema penzionom fondu i radnopravnih odnosa, i da pritom ne trpi budžet” – smatra Nenadić.  (Faktor.ba)