“Dan tradicije BiH” u organizaciji nacionalnih društava

FOTO: Zenicainfo.ba

„Dan tradicije BiH“ program je, koji zajednički pripremaju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“, Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, a biće izveden u nedjelju, 06. augusta u 12 sati na Trgu Alije Izetbegovića, u sklopu ovogodišnjeg Zenica Summer Festa.

Ovo je najavljeno na današnjoj press konferenciji pomenuta tri nacionalna društva u Zenici.

Riječ je o smotri folklora, a u programu će nastupiti preko 350 učesnika iz 10 društava iz Zenice, Zavidovića, Vareša i Bosovače“, navodi Andrea Margeta, tajnica u zeničkom HKD-u „Napredak“.

Ovu priču inicirala je zenička „Prosvjeta“, u kojoj ističu da je ovo zaista značajan projekat za sva tri nacionalna društva.

Drago mi je da su i „Preporod“ i „Napredak“ prepoznali taj značaj i što zajedno realizujemo program „Dan tradicije BiH“, te mogu reći da smo sa ovakvom organizacijom i programom zaista jedinstveni u BiH, odnosno da tri nacionalna društva organizuju festival folklora i Zenica može da bude ponosna što je ovako nešto napravljeno u našem gradu“, ističe Boško Jefić, predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Zenica.

Cilj ove smotre je promovisanje kulture u BiH i da ukažemo na ljepotu multikulturalnosti i multikonfesionlnosti u našoj zemlji, te da poručimo da suština BiH zapravo i jeste njena različitost, koju trebamo njegovati, tako da ćemo u pomenutom programu u nedjelju predstaviti folklor i „Prosvjete“ i „Napretka“ i „Preporoda“, a naša društva iz Vareša i Zavidovića predstaviće gradske muslimanske igre, dok će hor iz Vareša otpjevati nekoliko pjesama”, naglašava  Ajdin Huseinspahić, predsjednik BZK „Preporod“ Zenica. (V. J.)