Potpisani ugovori za početak gradnje Olimpijskog bazena i sanaciju krova BNP-a

U sjedištu Gradskie uprave u Zenici danas je priređeno potpisivanje ugovora za dva projekta, čija realizacija počinje za desetak dana.

Potpisan je ugovor za kapitalni projekat Olimpijskog bazena u Zenici, ukupne vrijednosti oko 20 miliona maraka, a nakon tenderske procedure najbolju ponudu je imao konzorcij „ALMY GRADNJA“ d.o.o. Zenica kao lider konzorcija i „AREL“ d.o.o. Zenica kao član konzorcija. Glavni sadržaj je zatvoreni olimpijski bazen dimenzija 50x25m koji treba da se gradi po FINA standardima, a koji će omogućiti da se na tom bazenu održavaju sva međunarodna takmičenja. Osim tog bazena, gradit će se i manji bazen za rasplivavanje dimenzija 12,5×25 m koji će služiti za obuku neplivača.

Vlada FBiH za ovu investiciju odobrila je 8.000.0000 KM i to 4.000.000 kroz ovogodišnji budžet, a isti će iznos će biti odobren i rebalansom budžeta FBiH. Vlada ZDK je za zenički bazen odobrila 1.000.000 KM, dok će ostatak iznosa osigurati Grad Zenica. Procijenjena vrijednost prve faze projekta, bez uključenog PDV-a je 8.997.000 KM,rok je 12 mjeseci, dok je za realizaciju kompletnog projekta rok 24 mjeseca.

Potpisan je i ugovor za sanaciju krovnih ploha zgrade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica,pri čemu je procijenjena vrijednost ugovora bez PDV  1.300.000 KM, a planirano je da radovi traju četiri mjeseca.Nakon obavljene procedure najbolju ponudu je dala zenička kompanija “Braća Karić”, a očekuje se do kraja godine da će hram kulture u Zenici imati siguran i nov krov. (Š.B.)