Zenica: Obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve u Drugom svjetskom ratu

Posljednja grupa od skoro 3000 Roma i Romkinja ubijeno je u noći drugog na treći august prije 79 godina u nacističkom logoru Auschwitz. U spomen na taj događaj Vijeće Evrope je 2. august proglasilo Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen što na romskom jeziku znači masovno ubijanje.

Već 1942.godine svi Romi sa područja tadašnje NDH deportovani su u Jasenovac. Poimenični popis kojega vodi Javna ustanova Spomen područje Jasenovac sadrži podatke o 16.173 ubijenih Roma. Ispočetka je logor bio smješten u selu Uštica gdje se sada nalazi memorijalni centar Samudaripen. U koncentracionom i zloglasnom logoru Auschwitz ubijeno ja ne desetine hiljada Roma i Romkinja, odraslih i djece. Jedna od najtragičnih epizoda tog stravičnog stradanja bila je u noći sa 2. na 3. august 1944. godine kada je ubijena posljednja grupa Roma – njih 2897. Na mjesto stratišta u Hrvatskoj namjeravali su otoći članovi zeničkog udruženja Romane asva.

„Mi smo jučer, simbolično, obilježili ovaj dan, tako što smo omladini i drugim posjetiocima ovdje pričali o stradanju Roma tokom Drugog svjetskog rata. Inače smo planirali i željeli da odvedemo grupu naših mlađih članova, od oko 1000, koliko ih imamo ukupno u udruženju, ali zbog nedostatka finansija nismo to uspjeli“, kazao nam je Ramiz Šuvalić, predsjednik UG Romanae asva – romska suza.

Procjena je da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno od pola do milion ljudi romske nacionalnosti. Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu proglasilo je Vijeće Evrope 2. august. Na romskom jeziku genocid označavaju riječima Porajmos i Samudaripen – što u bukvalnom prijevoda znači unišrenje, odnosno masovno ubijanje.

(A.H.)