RMU Zenica: Nazire se rješenje za prekid radničkog neposluha

U narednim danima moglo bi biti postignuto rješenje za probleme u Rudniku Zenica što bi značilo prekid radničkog neposluha i nastavak proizvodnje uglja.

To se prije svega odnosi na isplatu aprilske plate i drugih prispjelih naknada,potvrdio je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata Rudnika Zenica.

U dva pogona Rudnika Zenica, Stara jama i Raspotočje, od četvrtka, 25. maja na snazi je radnički neposluh u vidu prekida proizvodnje uglja zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora za oblast rudarstva,odnosno kašnjenja u isplati aprilske plate i rata radničkih kredita prema bankama,a što je posljedica blokade računa preduzeća,

Optimizam u pogledu prekida višednevne obustave rada jamskih proizvodnih radnika iznio je za RTV Zenica i Sinan Husić,predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH.

“Malo je zvaničnih informacija o rezultatima jučerašnjeg sastanka u federalnom ministarstvu industrije,energije i rudarstva,ali prema onome čime mi raspolažemo pokrenute su određene aktivnosti koje bi narednih dana trebale omogućiti isplatu aprilske plate”, kazao je Husić.

-Pored toga, zadužene su Uprave JP Elektroprivreda BiH i Rudnik Zenica da urade sveobuhvatnu analizu aktuelnog stanja,te plan i program konsolidacije.

-Rudari su spremni prekinuti radnički neposluh po isplati aprilske plate,istakao je Husić. (Š.B.)