Zenica: Pravni fakultet i ELSA organizovali obilježavanje Dana bijelih traka

Pravni fakultet zeničkog Univerziteta zajedno sa Evropskim udruženjem studenata prava u Zenici, ELSA Zenica, organizovali su danas manifestaciju obilježavanja Dana bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom održana je panel diskusija, tokom koje su uz profesore historičare sa Pravnog fakulteta, profesora doktora Dževada Drinu i profesora doktora Ajdina Huseinspahića, govorili i doktor Naser Balić, bh pravnik, psihoterapeut i psiholog, te Rezak Hukanović, svjedok i žrtva zločina u logorima Omarska i Mnajača, a organizovano je i uključenje i javljanje putem video linka predstavnika Komisije bijelih traka iz Ženeve.

Nakon toga studenti zeničkog Pravnog fakulteta organizovali su mirnu šetnju  ulicama grada, dijeleći bijele trake i letke sa informacijama o počinjenim zločinima tokom rata u Prijedoru, dok su na krajnjem odredištu – spomen obilježju Kameni spavač pročitana 102 imena djece ubijene u Prijedoru.

“Moramo njegovati kulturu sjećanja i ne dati da ratni zločini i zločini protiv čovječnosti počinjeni u Prijedoru i okolini, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini, padnu u zaborav”, poručio je ovom prilikom Bakir Babić, predsjednik Udruženja ELSA, inače student zeničkog Pravnog fakulteta.

“Ja bih volio da se Dan bijelih traka jednako obilježava danas u oba dijela Mostara i u onim dijelovima, gdje imamo bosanske Hrvate u većem broju, kao i na prostoru Republike Srpske, gdje vlast pretežno negira počinjene zločine u Prijedoru, što nas uveliko obeshrabruje kad upučujemo poruku da se takav zločin nikom, nikad i nigdje na svijetu više ne dogodi,  jer ukoliko se ta velikosrpska hegemonija i organi vlasti RS-a, koji su ovo proveli i presuđeni su za to, danas ne mogu suočiti sa onim šta su uradili, onda je pitanje kakva je naša buućnost”, ističe profesor doktor Ajdin Huseinspahić, profesor na Katedri za historiju države i prava zeničkog Pravnog fakulteta. (V.J.)