Meteorolozi za februar najavljuju još snijega i minusa

Neki se raduju ovim januarskim minusima neki ne. Neki zbog svojih oboljenja ne podnose zimu, a drugi je jednostavno ne vole.

O otopljenju, kako su se ponadali ljubitelji toplijeg vremena, još nema ništa, ipak smo u kalendarskoj zimi. Iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda kažu biće još snijega i to u februaru.

Zubato sunce danas je mnogima bilo radost, jer tmurno vrijeme i minuse ne vole puno ni ljubitelji zime. Valjda što je ponedjeljak, pa danas u ranim  popodnevnim satima priličan broj prolaznika. Pitamo ih kako podnose januarske minuse, s obzirom na to da ova zima do prije nekoliko dana još nije bila pokazala zube.

Sugrađanin  srednjih godina kaže da je plućni bolesnik i da mu nikako ne odgovaraju minusi, danas je krenuo ljekaru na kontrolu. Stariji gospodin također, kaže, zbog zdravlja ne bi smio vani, ali voli zimu i hladnoću. Prolaznica Titovom nam je naglasila kako je „ljetni“ tip i da bez obzira što je zdrava ne voli izlaziti iz kuće sve dok traju zimski mjeseci. Ona kaže voli ljeto.

Dakle neko voli, neko ne, nekom zdravlje ne dozvoljava da voli zimu. Svi ljetoljupci će se ipak morati još strpjeti. Ako je vjerovati dežurnom meteorologu, a vjerovati mu je.

„Ma kakvo otopljenje, još je kalendarski zima, a biće i snijega. Doduše do kraja januara snijeg možemo očekivati još sutra, a u četvrtak kišu, ostalo bez padavina. Novi snijeg očekujemo već početkom februara. Ova dva dana smo imali „velike“ minuse bilo je do -15 stepeni, na visoravnima i hladnije, ali u narednim danima će biti „blagi“ minusi, jutarnje temperature do -6 ili -7 Celzijusa, a dnevne svakako iznad nule. Na jugu će biti do 10 ili 12 stepeni. Ujutro u Bosni treba paziti na poledicu“, kazao nam je dežurni meteorolog  FHMZ Damir Šantić.

Šalovi i kape biće još u upotrebi, a pomenuti blagi minusi u gradovima održaće snijeg i na planinama, pa će skijaši i sankaši moći još uživati.

(A.H.)