Otvoren prvi Internacionalni sajam zapošljavanja i edukacije “Zenica EXPO”

Zenica je domaćin prvog Internacionalnog sajma zapošljavanja i edukacije “Zenica EXPO”, koji je otvoren danas u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” I trajat će do nedjelje.

Sajam organizuje zenička Agencija AVS. Direktorica ove Agencije Selma Čivić ističe da se tokom Sajma očekuju preko 20.000 posjetilaca, a učešće je uzelo oko 40 kompanija kako iz BiH tako i iz regiona. Prema riječima direktorice, akcenat je na nezaposlenim osobama i domaćoj radnoj snazi, ali također će u fokusu biti i uvozna radna snaga, prije svega iz zemalja Zapadnog Balkana i azijskih zemalja. Cilj je zapošljavanje domaće radne snage, a fokus je na neformalnom obrazovanju i ovo je odlična prilika za sve mlade ljude koji su zainteresovani da svoju budućnost grade u ovoj zemlji, naglašava Čivić. Sajam su podržali I predstavnici kantonalne vlasti koji su prisustvovali svečanom otvorenju. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku I izbjeglice ZDK značajan je partner ovog Sajma.

“Sajmovi su najbolje mjesto gdje će ljudi doći I direktno se susresti sa budućim poslodavcima. Mislim da je ovo prvi sajam ovakve prirode na području kantona I jako sam sretan što smo mogli podržati jedan ovakava projekat kako finansijski tako I savjetodavno”, kazao je Antonio Šimunović, ministar za rad, socijalnu politiku I izbjeglice u Vladi Zeničko dobojskog kantona. Sarah Alić, učenica Srednje mješovite škole iz Zenice kaže kako je sretna što ima priliku danas biti na ovom Sajmu. “Ovo je idealna prilika za nas mlade ljude da se upoznamo sa onim šta možemo u budućnosti očekivati, ali je dobra prilika jer smo imali priliku I sve mlade ljude upoznati sa radom naše škole I šta mogu očekivati ukoliko se odluče svoje školovanje nastaviti u našoj školi. Odlična prilika za sve mlade ljude I želja mi je da ovakvim Sajmova bude što više I u budućnosti”, kazala je mlada Sarah Alić. Sajam “ZENICA EXPO” otvoren je danas u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” I trajat će do nedjelje. (B.D.)