Dječija, omladinska i lutkarska scena Zeničkog pozorišta proslavlja 73. rođendan

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica se u četvrtak, 25. januara slavi Dan Dječije, omladisnke i lutkarske scene.

Naime, Dječija scena će proslaviti svoj 73. rođendan koji će biti obilježen izvedbom najigranije predstave za djecu. „Ježeva kućica“ prema tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa Kulturno-sportskim centrom Kakanj i Kulturno-sportskim centrom Zavidovići na repertoaru je u četvrtak, 25. januara u 11 sati na Velikoj sceni Zeničkog pozorišta.

25. januara 1951. godine u tadašnjem Narodnom pozorištu Zenica izvedena je prva predstava za djecu – „Dugonja, Trbonja i Vidonja“ po tekstu Mladena Širole i u režiji Franje Bičanića. U istoj sezoni dolazi do osnivanja Pionirskog pozorišta, preteče vrlo važnog segmenta Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, koji od 2005. godine pa do danas djeluje pod imenom Dječija, omladinska i lutkarska scena.

Prema riječima Ermine Nišić, rukovoditeljice Dječije, omladinske i lutkarske scene: „Ponosni smo na naš 73. rođendan i možemo reći da je kroz Dramski studio prošlo hiljade i hiljade djece, od kojih su neki postali i dio ansambla.  Želim naglasiti da smo i nakon pauze, nastale nakon pandemijevirusa korone, nastavili sjajnu saradnju sa vrtićima i školama iz Zeničko-dobojskog kantona. Trudimo se i uspijevamo imati po dvije premijere predstava za djecu u toku sezone. Rad sa polaznicima Dramskog studija rezultira uspjehom stvaranja predstava za djecu i omladinu, te raznim učešćima na festivalima koji se bave dramskim stvaralaštvom. Neka nam je sretan 73. rođendan.“

Dramaturginja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Nedžma Čizmo, o Danu Dječije, omladinske i lutkarske scene je napisala: „Već 73 godine kroz Dječiju, omladinsku i lutkarsku scenu Bosansko narodno pozorište Zenica ima neposrednu ulogu u odgoju djece i mladih. Kroz produkcije predstava za djecu, rad sa njima i pripremu dječijih predstava, pruža najljepša teatarska iskustva, priliku za prve korake na sceni, i najvažnije, mjesto gdje oni pripadaju. Mnogi glumci su svoje prve predstave odigrali upravo na ovoj sceni, a mnogi članovi su se kasnije okušali i u drugim teatarskim profesijama. Ono što je sigurno je to da Dječija, omladinska i lutkarska scena odgaja prije svega zaljubljenike u teatarsku umjetnost, sjajnu publiku, a često i buduće umjetnike.“

Čestitamo rođendan Dječije, omladinske i lutkarske scene svim trenutnim i bivšim članovima, dragim saradnicima i naravno publici, sa nadom da ćemo zajedno odgojiti još mnogo generacija teatarskih zaljubljenika koji će odrasti svjesni toga da se igra nikad ne smije prekinuti.