U Zenici otvoren trodnevni festival dokumentarnog filma za klimatsku akciju

„ Films for future“, trodnevni festival dokumentarnog filma za klimatsku akciju, otvoren je danas u Zenici. Organizuje ga Eko forum iz Zenice u saradnji sa Goethe institutom u Bosni i Hercegovini.

Na festivalu će biti prikazano sedam filmova iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Španije, Austrije, Njemačke i Francuske. Radi se o prvom festivalu ove vrste u Bosni i Hercegovini, saznajemo od Simone Voigt, direktorice Goethe instituta za Bosnu i Hercegovinu.

„Nakon Zenice, ovakav festival će do kraja godine biti organizovan i u Tuzli, Banja Luci i Sarajevu. Ideja je da napravimo kulturnu manifestaciju koja tematizira okoliš i zaštitu okoliša. Izabrali smo ove gradove zato što oni u Bosni i Hercegovini ,više ili manje, imaju velikih problema sa zagađenjem raznih vrsta“. U pratećem programu festivala organizovan je mini eko sajam a sutra će za srednjoškolce biti organizovana radionica za izradu ekoloških projekata od kojih će najbolji dobiti grant od hiljadu eura. Zajedničko za sve filmove je borba aktivista u lokalnim zajednicama za njihovo ljudsko i građansko pravo na čist okoliš kao i zaustavljanje klimatskih promjena.

„Ono što nam je zajedničko je ta motivacija i želja da promijenimo stvari na bolje za sve nas i aktiviste i građane u lokalnim zajednicama. Sve one koji žele dobro za buduće naraštaje. Metodi te borbe su različiti. Ima jako puno interesantnih načina da se ljudi odupru velikim korporacijama, inerciji zvaničnih organa vlasti“, kaže Sanja Stević- Mlađenović iz Eko foruma Zenica. Bosnu i Hercegovinu na festivalu predstavlja film Dine Mustafića, „Transforming tomorow“ u kojem se pojavljuju i aktivisti zeničkog Eko foruma. Festival je finansijski podržan od strane EUNIC Cluster Fonda koji okuplja krovne kulturne institucije zemalja Evropske unije. (D.T.)