Uskoro počinje realizacija projekata Lokalne fondacije Zenica

Prigodnim programom te uručivanjem vaučera za osam najboljih ideja i njihovih aplikanata izabranih na drugom konkursu kojeg je realizovala Lokalna fondacija Zenica mogu krenuti u realizaciju. Zenica će uskoro dobiti informativne table u parku Klopačke stijene, školu skijanja za djecu na Smetovima i još mnogo toga.

Hor Art sonore jedan je od nagrađenih na konkursu. Iako su relativno novi na muzičkoj sceni dosada su ostvarili zapažene rezultate i osvojili su nekoliko nagrada. A uskoro će u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održati koncert sevdalinki.

Obzirom da se sevdalinka najčešće izvodi jednoglasno uz neki instrument, a ja sam napisao 16 aranžmana gdje sam sevdalinku stavio u četveroglas, u višeglasje i ovo će biti prilika da sevdalinku čujemo u višeglasju i da dokažemo da ona može da se pjeva u višeglasju. Tako će to biti jedan lijep koncert muzike koju mi svi u BiH volimo, preferiramo, ali na jedan svakako malo drugačiji način“, istakao je Sajid Jusić, dirigent hora Art sonore.

Udruženje građana „Team Alpha“ realizovat će ideju uređenje javnog prolaza Maršala Tita. Radi se o mladim izviđačima, punim entuzijazma i želje za radom i promjenama.

Mi već više od godinu dana imamo tu ideju otkako smo bili na Izviđačkoj školi. Došli smo na tu ideju zato što taj prolaz mi stalno posjećujemo i on ne priliči nečemu što bi mi izviđači imali i nije lijep. I većina lokala koji se tu nalaze se slažu sa našom idejom i mislim da bi bilo bolje da taj prolaz ima neku svoju čar, da ima neku mural na sebi i da ima osvjetljenje jer kad je mrak ništa se ne vidi unutra“, kazao je Jan Stokanović iz Neformalne grupe „Team Alpha“.

Filantropija, volonterizam i dobročinstvo građana sinoć je Lokalna fondacija Zenica slavila zajedno sa svojim dobitnicima i gostima.

Večeras, osim toga što ćemo se upoznati, iako je Zenica prilično ne tako velika, s nekim ljudima se ne znamo, dakle večeras ćemo se svi zajedno upoznati i pobjednici će uskoro predstaviti svoje ideje i mi ćemo im uručiti vaučere i zatim ćemo potpisati ugovore, nakon čega će biti otvoren proces prebacivanja novca i početak realizacije njihovih ideja u zajednici“, navela je Amra Smriko, članica Lokalne fondacije Zenica.

Zahvaljujući Lokalnoj fondaciji Zenica, dobitnicima te realizaciji njihovih ideja Zenica će biti još ljepši i uređeniji grad, a građanima ostaje da to baštine i ne uništavaju. (A.S.)