U KŠC “Sveti Pavao” održana tradicionalna manifestacija “Dani kruha”

Tradicionalna manifestacija „Dani kruha“ održana je danas u prostorijama Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ u Zenici.

Riječ je o manifestaciji koja se održava godinama u ovom Centru, a nakon što zajednički djeca, roditelji i članovi porodice, kao i nastavno osoblje pripreme i ispeku uglavnom krušne proizvode organizuju i prodajni bazar, a sav novac doniraju u humanitarne svrhe i u značajnije projekte u školi. – Ovo je manifestacija kojom iskazujemo zahvalnost za plodove zemlje i pokušavamo probuditi ekološku svijest naših učenika, djelatnika i roditelja.Moram istaći da se ovoj manifestaciji svi radujemo i marljivo se pripremamo za nju. Zahvalna sam na tome svim roditeljima, starateljima, nastavnicima kao i našim učenicima, kazala je Žana Relota Rupar, direktorica Osnovne škole u Katoličkom školskom centru „Sveti Pavao“ Zenica.

Osim kruha i krušnih proizvoda, te različitog sjemenja, na izložbi su se mogli vidjeti i drugi prehrambeni artikli iz kućne proizvodnje. – Mi kao roditelji s radošću učestvujemo u pripremi, ali i rado posjećujemo ovu tradicionalnu manifestaciju. Ne samo roditelji, već i bake kao i ostali članovi porodice danima učestvuju u pripremi ovih tradicionalnih jela prvenstveno od kruha, pakuju i onda ih djeca ovdje prodaju. Ovo je spoj obiteljskog i školskog zajedničkog rada na jedan predivan način, kazala je Amela Ćurković, majka učenika koji pohađa ovu školu. – Ono što čovjek napravi radom i svojim rukama je itekako važno i vrijedno. Sve mi ovo možemo kupiti u trgovinama, ali želimo naučiti naše učenike da cijene rad ljudskih ruku i ono što naprave vlastitim rukama. To je ono što želimo ostaviti budućim generacijama, kazao je Vlatko Rosić, direktor Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ Zenica.

Krušne prerađevine kao i drugi proizvodi poput domaćih džemova i zimnice bili su dio izložbe koja je imala i humanitarni karakter. Prikupljena sredstva od prodaje biće iskorištena za realizaciju školskih projekata i za pomoć učenicima koji su u stanju socijalne potrebe. (B.D.)