ZENICA: Centar za monitoring okoliša priprema novu web stranicu

Centar za monitoring okoliša Zeničko dobojskog kantona u Institutu “Kemal Kapetanović” u Zenici, u proteklih 10 godina postojanja i rada nikada nije uspio da se kadrovski osposobi prema stvarnim potrebama,potvrdio je šef Centra, Halim Prcanović.

“Ovo je javna ustanova i imamo i dalje problem popune jer su plate male. Na ovogodišnji konkurs za elektro i IT inženjera niko se nije javio”, ukazuje  Prcanović.

Pri tom ističe da će se prema Upravnom odboru uputiti zahtjev za izmjenu sistematizacije na Institutu,prije svega kroz prilagođavanje kriterija za prijem u Centru za monitoring okoliša na način da se mogu uposliti i svršeni studenti elektrotehnike ,odnosno IT tehnologije.

Centar se bavi prikupljanjem, sistematizacijom i analizom podataka prikupljenih preko mjernih stanica na području ZDK, softverskim povezivanjem mjernih stanica i umrežavanjem sistema monitoringa sa višim organima vlasti, kao i izradom kantonalnog registra o postrojenjima i zagađivačima te propisa o zaštiti kvaliteta zraka.

Pri kraju je izrada nove web stranice Centra za monitorinsg okoliša putem koje će svi zainteresovani imati podatke sa svih mjernih stanica  na području ZDK, a ima ih 8.

Osim trenutnih,odnosno satnih  vrijednosti indexa kvaliteta zraka,građani će moći pretraživati i podatke unazad mjesec dana. (Š.B.)