Povodom Svjetskog dana pčela održana radionica „Mali prijatelj pčela“

20. maj se u svijetu, prema odluci UN-a, obilježava kao Svejtski dan pčela, a tim povodom predstavnici organizacije „Muslim Aid Association“ iz Sarajeva priredili su danas za dio osnovaca zeničke škole „Edhem Mulabdić“ edukativnu radionicu „Mali prijatelj pčela“, u sklopu projekta „Pčelarstvo i ruralni razvoj“, koji je usmjeren ka osnaživanju pčelara unutar tri zenička udruženja, a kojeg sufinansira Grad Zenica.

Na upit ovim osnovcima koliko njih voli jesti čokoladu, gotov svi su digli ruku da vole, a identičan odgovor bio je i na pitanje koliko njih voli jesti med, što je za kretaore i realizatore jednog šireg projekta osnaživanja zeničkih pčelara bilo ohrabrujuće, jer njihova analiza i istraživanje pokazalo je da genralno vrlo mali broj ljudi ponešto zna o pčelama i njihovom značaju za čovječanstvo:

Genralno i globalno naši građani vrlo malo znaju o pčelama, djeca još manje, jer to ide kao nasljeđe od roditelja koji se bave pčelarstvom i konzumiraju med”, istakao je za RTV Zenica, Admir Hodžić, koordinator ovog projekta.

Finansijska podrška projektima u osnaživanju pčelara i njihovih udruženja, edukacija kroz interaktivne radionice, pogotovo za djecu, dobri su konkretni načini da znamo mnogo više o tim malim korisnim stvorenjima i njihovoj simbiozi s prirodom i čovjekom. Upravo i ova današnja radionica „Mali prijatelj pčela“ to potvrđuje.

Cilj nam je da djeci ukažemo na značaj pčela i prirode korz interaktivnu radionicu, a nakon toga sadnjom medonosnog vrta u dvorištu škole s maketom pčele, ukažemo zašto je značajno da sadimo i njegujemo cvijeće, da njegujemo prirodu, zbog pčela i budućih generacija”, kaže Hodžić.

Muslim Aid planira organizovati i radionicu za konzumente, odnosno za stariju populaciju stanovništva i učestvovati na sajmovima, s ciljem promocije pčelarstva i zašite pčela i prirode.  Inače, ova organizacija, kroz dvogodišnji projekat „Pčelarstvo i ruralni razvoj“ vlastitim, ali i sredstvima Grada Zenice značajno pomaže zeničke pčelare i ovdašnja tri njihova udruženja, unutar čega je podjela kompletne pčelarske opreme za sedam mladih pčelara i njihova kontinuirana edukacije te dodjela infrastrukturne opreme, odnsono linije za satne osnove. (S.G.)