Udruženje poslodavaca Zenica: Realizacija projekta „Ja radim odmah nakon škole“

Na području Zeničko- dobojskog kantona sve manje osnovaca iskazuje interes za srednjoškolska zanimanja kuhar, slastičar i pekar, a i podaci kanotnalnog zavoda za zapošljavanje iz avgusta 2022.godine upravo su pokazali da su to postala najdeficitarnija zanimanja za žensku populaciju.

Stoga je udreženje polsodavaca Zenica osmililo i realizovalo jedan projekat upravo usmjeren na promociju ženskog poduzetništva i deficitarnih zanimanja u prehrambenoj industriji Finansijsku podršku dobili su od Američke ambasade u Bosni  Hercegovini.

„Zenica jeste industrijski grad, ali ugostitelji vape za radnom snagom, što uz izražen trend odlaska mladih nimalo nije dobro i obećavajuće. Slično je i sa nekim drugim profesijama, poput pekara i kuhara pa smo mi, između ostalo, s ciljem promocije upravo tih zanimanja i motivisanja mladih da ipak ostanu u zemlji, osmislili i realizovali ovaj proijekat „Ja radim odmah nakon škole“, tim prije jer ni jedna škola u ovom kantonu više ne nudi upis za konobara, ističe Adela Mehinagić, koordinatorica projekta

Za razliku od konobarske, pekasrka profesija je malo bolja, ali kuharstvo nije srozano, kuhari su dobro plaćeni i traženi. „Smatramo da smo ovim prijektom, ne samo podigli nivo zainteresovanja za ova zanimanja, bego smo i pokazali da se upravo ova zanimanja prosperite5tna i vrlo atraktivna za mlade ljude. A promocija stručnog obrazovanja, sradanja sa roditeljima, školama i poduzetnicima, kao i direktna podrška kroz izradu promotivnih video materijala te radionice o izradi biznis planova za učenike završnih razreda pomen, neke su od realizovanih aktivnosti u okviru obog ptojekta. Mladima je to bilo zanimljivo i neki od njih su iskazali namjeru za osnivanjem vlastitog biznisa po okončanju školovanja„ kaže Mehinagić.

Na bh. tržišti nije lako opstati, i radne snage je sve manje, ali u Udruženju posldavaca misle da obrazovanje i edukacija biti prilika za sigurnost. U fokusu ovog projekta bile su srednjim školama u Zenici, Kaknju, Visokom i Olovu, a dio aktivnosti usmjeren je bio i na osnovne škole u ovom kantonu. „Učenici su poprilično zainteresovani za proifesije kuhar i poslastičar, ali ne u tolikom obimu koliko bi mi htjeli i koliko ova škola pruža i ovo zanimanje kao neko njhovo buduće iz razloga što neki drugi faktori utiču na odabir zanimanja, ali se mi trudimo sa Udruženjem poslodavaca i ostalim faktorima da to pospješujemo i da im bude zanimljivo, kazala je Amela Mujaković, direktorica Mješovite srednje škole u Zenici.

U Udruženju poslodavaca misle da kod ovih zanimanja postoji mogućnost da se radi i napreduje, da mladi, po završetku škole, zaista mogu raditti sami za sebe i za drugog poslodavca, kako u BiH tako i bilo gdje u svijetu. (S.G.)