U okviru 7. ZSF-a nastupaju Halid Bešlić, Divlje jagode, Saša Matić, Alen Islamović, Aleksandra Radović, Sergej Ćetković, Goran Karan…

Balkan je, u proteklih dvadesetak godina, najpopularnija evropska destinacija po pitanju umjetnosti i kulture, posebno kada je riječ o muzičkim festivalima.

Mnogi muzički festivali se održavaju u julu i augustu mjesecu, a svaki od festivala ima svoju posebnost, muzički stil i žanr.

Zenica je jedan od gradova koji se može pohvaliti da ima najveći muzički ljetni festival u regionu, u organizaciji JP RTV ZENICA, a uz visoko pokroviteljstvo Grada i gradonačelnika Zenice.

Zenica Summer Fest je, od konstituiranja 2018. godine, dakle za proteklih šest održanih festivalskih izdanja, obilježio nastupe preko stotinu izvođača različitih muzičkih žanrova, koji su na više zeničkih lokacija osvajali, kako zeničku, tako i mnogobrojnu gostujuću publiku. Sadržajima u okviru Zenica Summer Fest-a za šest proteklih godina prisustvovalo je blizu milion posjetilaca.

O ovom zeničkom festivalu pričalo se i priča širom Bosne i Hercegovine i regiona, zahvaljujući činjenici da je kroz programe festivala „prodefilovalo“ mnogo zvučnih imena bosanskohercegovačke i regionalne estradne scene.

Mnoga velika imena imala su priliku nastupati pred uzavrelom zeničkom publikom. Dubioza Kolektiv, Hari Mata Hari, Željko Joksimović, Saša Kovačević, Željko Bebek, Hanka Paldum, Amira Medunjanin, Bombaj štampa, Dženan Lončarević, Amel Ćurić, Maja Milinković, grupa Helem Nejse, Nina Badrić, Petar Grašo, Zabranjeno pušenje, Atomsko sklonište, Tropico bend, Adis Škaljo, Adi Šoše, Ilma Karahmet, Al'dino, Slađa Mandić, Mirza Selimović, Frenkie, Neno Murić, Kontra, DJ Soul, Hakala, Mirza Šut, Rima bend, Romantic bend, razna kulturno-umjetnička društva, samo su neki od izvođača, uz velike nastupe i zabave za djecu, zahvaljujući kojima je upravo Zenica Summer Fest ponio epitet najvećeg ljetnog festivala u Bosni i Hercegovini.

Protekle dvije godine se, u okviru ovog muzičkog festivala, održava i velika zenička motorijada, na kojoj se, na lokalitetu Kamberovića polja u Zenici, okupi preko hiljadu motorista iz cijele Evrope, ali i više hiljada posjetilaca „civila“, koji dođu da vide najljepše primjerke dvotočkaša, ali i da uživaju u rokerskim zvucima muzičkih gostiju.

Već je izvjesno da će sedmi po redu Zenica Summer Festa, koji je planiran u augustu mjesecu (od 8. do 18. augusta), zasjeniti sva dosadašnja izdanja ovog bosanskohercegovačkog i zeničkog brenda. Mnoga zvučna imena balkanske muzičke scene – Halid Bešlić, Saša Matić, Sergej Ćetković, Goran Karan, Alen Islamović, Divlje jagode, Dado Topić, Dragan Bosanac, Aleksandra Radović, već su potvrdili svoje učešće, a još se pregovara i sa drugim bosanskohercegovačkim i regionalnim muzičkim zvijezdama.

Gradonačelnik Zenice, gospodin Fuad Kasumović, istakao je da je Zenica Summer Fest postao svojevrstan zenički brend.

Iskreno mi je drago da smo, u proteklih šest izdanja ovog zeničkog, bosanskohercegovačkog, ali slobodno mogu reći i evropskog festivala, napravili pravi brend. U prvim danima juna ćemo već imati i konačnu listu izvođača, a Organizacioni odbor koji sam formirao i koji to već šest godina izuzetno uspješno organizuje, odabrat će najbolje i najaktraktivnije izvođače koji budu dostupni za koncerte u augustu ove godine. Zenica Summer Fest nije više samo muzički festival kojem prisustvuju brojni građani Zenice i drugih gradova, nego je postao odrednica godišnjih odmora naše dijaspore, koja svoje godišnje odmore planira i usklađuje sa terminima našeg festivala, što je, svakako, posebna zanimljivost i dodatni motiv svima nama da svake godine pravimo još raznovrsniji, kvalitetniji, sadržajniji i atraktivniji – riječju –bolji festival od prethodnog!“, izjavio je gradonačelnik Kasumović.