Univerzitet u Zenici nizom aktivnosti obilježava 23. godišnjicu postojanja

Univerzitet u Zenici 23. godišnjicu postojanja obilježiće tokom iduće sedmice od ponedjeljka, 16. oktobra, nizom aktivnosti u sklopu manifestacije „Dani Univerziteta“.

“Manifestaciju počinjemo različitim sportskim aktivnostima naših studenata, a dalje je planiran okrugli sto u Tešnju 17. oktobra na temu saradnja sa realnim sektorom i lokalnim zajednicama, dan kasnije u Bosanskom narodnom pozorištu  svečana akdemija, na kojoj će biti promovisani novi doktori nauka, te dodijeljena Nagrada rektora i priznanja Univerziteta, dok će se 19. oktobra  na okruglom stolu,  takođe u Zenici, razgovarati o perspektivama visokog obrazovanja.Promocija završenika prvog i drugog ciklusa studija zeničkog Univerziteta predviđena je za 21. oktobar u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“ i takođe u sklopu „Dana Univerziteta u Zenici“”, naveo je njegov rektor, profesor doktor Jusuf Duraković, na današnjoj pres konferenciji zeničkog Univerziteta.

Ovom prilikom predstavljena su i dva značajna, nova projekta, koja je dobio ovaj Univerzitet. Jedan od njih je „Erasmus plus projekat unapređenja sistema kvaliteta u visokom obrazovanju“, u vrijednosti od blizu milion eura, čiji je u naredne tri godine koordinator Univerzitet u Zenici, a radiće sa 20 partnera iz BiH i Evropske unije.

“Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta u osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju u BiH, što podrazumijeva unapređenje procedura za akreditaciju studijskih programa univreziteta u našoj zemlji, te povećanje kapaciteta Agencije za razvoj obrazovanja BiH, što bi onemugućilo eventualno nepriznavanje naših diploma u EU i šire”, pojasnio je profesor doktor Malik Čabaravdić.

„Digitalna transformacija poslovanja malih i srednjih preduzeća u prerađivačkoj industriji  ZDK“ drugi je novi i značajan projekat zeničkog Univerziteta, kojeg će realizovati sa Privrednom komorom ovog kantona i Ekonomskim i Fakultetom inženjerskih nauka iz Kragujevca, a njegova vrijednost je preko 138.000 eura, od čega je preko dvije trećine grant Njemačke razvojne agencije GIZ.

“Cilj projekta je digitalizacija malih i srednjih preduzeća i saradnja kroz inovacije, te razvijanje nekih zajedničkih aktivnosti, vrijednosti i proizvoda, a konkretno ćemo se bazirati na razvoj jednog inovativnog proizvoda u saradnji sa 7 preduzeća sa prostora ZDK, te na edukaciju srednjoškolace i studenate za ta inovativna rješenja, koja se koriste u preduzećima ovog kantona”, navodi profesor doktor Ibrahim Plančić, dekan Mašinskog fakulteta.

Ovogodišnji upis studenata na zenički Univerzitet bila je još jedna tema današnje pres konferencije.

“Na ovu akademsku godinu upisano je oko 730 studenata ukupno na prvom i drugom ciklusu što je više nego lani, a izraženo interesovanje ovaj put bilo je za upis na Medicinski fakultet i studij Opšti smjer, zatim na Politehnički fakultet i studij Softversko inženjerstvo, ali i na Mašinski, Pravni i Filozofski fakultet”, navela je profesorica doktorica Maša Alijević, prorektorica za nastavu i studentska pitanja Univrziteta u Zenici. (V.J.)