Ponovo u proceduri prednacrt Zakona o djelatnosti psihologa u FBiH

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike je saopćeno da ponovo stavljaju u proceduru prednacrt Zakona o djelatnosti psihologa u FBiH.

U Društvu psihologa FBiH pozdravljaju i saglasni su da se ide u ponovnu proceduru te ističu da su aktivno učestvovali u konsultacijama i kreiranju najpovoljnijih rješenja.

Iz Ministarstva podsjećaju da je prethodni nacrt zakona o djelatnosti psihologa Vlada FBiH utvrdila 2021. godine, a potom ga je prihvatio i Zastupnički dom, ali nije dobio podršku u Domu naroda Parlamenta FBiH. Nakon toga je zakon vraćen, tekst prilagođen i sad se ponovo stavlja u proceduru.

Cilj zakona je da se na sistematičan način uredi psihološka djelatnost u Federaciji BiH što podrazumijeva utvrđivanje prava na samostalno obavljanje poslova u struci, zatim pripravnički staž, stručni ispit i izdavanje licence, te prava i obaveze psihologa i korisnika psiholoških usluga, način obavljanja djelatnosti psihologa, potom organiziranje komore psihologa kao i nadzor nad obavljanjem ove djelatnosti, kao djelatnosti od interesa za Federaciju BiH.

U Društvu psihologa podsjećaju, da zbog nepostojanja zakonskog okvira Društvo nema nikakvu nadležnost i pravne oblasti za regulaciju psihološke djelatnosti.

“Važno je zakonsko regulisanje ove oblasti,uostalom kao i u drugim oblastima,a najvažnije je da građani dobiju psihološku pomoć od kvalitetnog kadra”, istakla je u izjavi za RTV Zenica klinički psiholog Mitra Mirković-Hajdukov, predsjednica Društva psihologa FBiH.

Resorni federalni ministar Adnan Delić smatra da je djelatnost psihologa u direktnoj vezi sa kvalitetom života kompletnog društva, a da je u oblasti socijalne politke dijagnostika, odnosno procjena mentalnog zdravlja, u direktnoj vezi sa ostvarivanjem prava iz oblasti penzionisanja, invaliditeta, ocjene radne sposobnosti i zaštite djece što je zbog nepostojanja normativa podložno različitim manipulacijama i zloupotrebama.

Moguće je da smo mi već zakasnili s jednim ovakvim zakonskim rješenjem, ali nadamo se da nije prekasno, zaključuje ministar Delić, saopćavaju iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. (Š.B.)