Dom zdravlja Zenica: Povećan broj respiratornih infekcija

Vremenske neprilike i neuobičajeno hladno i kišovito vrijeme za ovaj period uzrok su velikog broja respiratornih infekcija kod djece koje traju još od zimskih mjeseci, potvrdili su nam u Službi za zdravstvenu zaštitu djece Doma zdravlja Zenica.

Uglavnom je riječ o blažim oblicima, ali imamo i nekoliko upala pluća. Uz povećan broj respiratornih infekcija imamo i ljetne viruse koje prati povišena temperatura i osip na tijelu, a u ovo doba godine imamo dosta i alergija u vidu konjuktivitisa, rinoreje, kihanja, kašljanja, otežanog disanja ali i alergijskih osipa“, kazala je doktorica Maja Karač, načelnica Službe.

Sa prvim zrakama sunca pojavili su se slučajevi ujeda i ugriza krpelja kao i alergija na sunce.

Posebno apelujem na roditelje da nakon boravka u prirodi dobro pregledaju svoju djecu te da ih adekvatno zaštite od sunce. Što više tečnosti, lakše hrane uz dosta voća i povrća“, savjeti su ljekara tokom ljetnog perioda.

Roditelji i staratelji najbolje znaju svoju djecu. Ukoliko je blaža klinička slika djeca se mogu liječiti kod kuće, a ukoliko se simptomi pogoršaju u smislu naglog prestanka sa igrom, teškog razbuđivanja, lošijeg apetita, visoke temperature koja teško opada, ukoliko dijete ima problema sa disanjem, uporno povraća i ima proljev naravno da je potrebno dijete dovesti ljekaru na pregled“, kazala je doktorica Maja Karač, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu djece Doma zdravlja Zenica.

Ljeti je najvažnije izbjegavati jako sunce i previsoke temperature, savjeti su ljekara.

U periodu od 11 do 17 sati mala djeca uopšte ne bi trebala boraviti napolju. Djecu adekvatno oblačiti, redovno hidrirati djecu te unositi što više laganije hrane, a najbolji izbor je voće i povrće. Kada su bilo koji ugrizi i ujedi u pitanju ipak bih savjetovala da se roditelji obrate ljekarima kako bi se evidentiralo pregledom stanje djeteta jer neki ugrizi mogu izazvati reakcije sistemskog tipa kod djece. Neka djeca nisu tolerantna na bol i svrbež ali mogu i reagovati alergijski. Posebno kada su ugrizi krpelja u pitanju potrebno je javiti se ljekaru da se pregleda mjesto i okolina ugriza, a potrebno je dijete intenzivnije i pratiti nakon takvog ugriza“, dodala je doktorica Maja Karač, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu djece Doma zdravlja Zenica. (B. D.)