Premijera predstave “Šta je muškarac bez brkova”

Premijera i praizvedba predstave „Šta je muškarac bez brkova“, po istoimenoj knjizi Ante Tomića i u režiji Ivana Lea Leme, gosta iz Hrvatske, zakazana je za petak, 26. aprila na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta. Na današnjoj pres konferenciji produkcijskog tima rečeno je kako je riječ o mentalitetskoj komediji smještenoj u dalmatinsko zaleđe.

Ivan Leo Lemo kaže kako su mu mentalitetske komedije, sa patrijarhalno obojenim likovima iz ovdašnjih ruralnih sredina, postale rediteljska specijalnost. Za roman Ante Tomića, po kome je urađen i regionalni filmski hit, kaže kako u sebi ima duha Nušića, Smoje i Brešana. Kakvim scenskim proizvodom, pod njegovom rediteljskom palicom je to rezultiralo.

„Komedija mentaliteta ili manira koja ode u komediju situacije. Malo smo je zaokrenuli ka komediji karaktera jer mnogi u ansamblu glume po par uloga od kojih su im neke bliže habitusu, a od nekih su napravili „Alan Fordovske karaktere“, a imamo i melodramskih proplamsaja“, kaže Lemo.

Dramaturginja Nedžma Čizmo ističe kako je veliki izazov za glumce bio ovladavanje osebujnim dijalektom dalmatinskog zaleđa. U tome su uspjeli na uvjerljiv način. Ona kaže kako je fascinantno to što je Lemo uspio sačuvati duh romana, a ubaciti ga u tako autentičan dramaturški okvir, a uz to, u prvi plan izbaciti ženske likove.

Kako Tatajanu i Juliju tako i babe koje su simbol svih naših sela na ovim područjima. To su stare mudre žene koje sve gledaju i znaju, svega su svjesne. Upliću prste u sve što mogu ali imaju dobre krajnje namjere“, naglašava Čizmoo.

Glavni lik, seosku ljepoticu Tatajanu, igra Adna Kaknjo. Nakon muževe smrti ona postaje milionerka i počinje da živi život likova iz sapunica koje obožava.

„Ja kao glumica sam zahvalna što sam dobila priliku da igram ulogu Tatjane. To je jedna šarmantna, mlada, pametna žena sa jednom dobrom dozom patosa i meni je bilo zanimljivo i inspirativno da je igram“, ističe Kaknjo.

Enes Salković, koji igra Don Stipana, kaže kako ne želi govoriti o predstavi i sud o njoj prepušta publici. Najveći dobitak ove predstave za njega je bio rad sa svim tim mladim ljudima, kako na sceni tako i u produkcijskom timu.

„Donijeli su neku novu nevjerovatnu energiju koju smo možda mi zaboravili, mi pod navodnicima, koji starimo. To je nešto što trebamo čuvati, cijeniti, njegovati i učiti od toga jer mi stariji glumci često znamo zaboraviti neke stvari“, ističe Salković.

Sa 13 glumaca na sceni ovo je ansambl predstava i veliki projekat za čiju premijeru su ulaznice već rasprodate, kazao je direktor BNP-a, Miroljub Mijatović. Veliku glumačku ekipu predvode Adna Kaknjo i Enes Salković dok je dramaturginja Nedžma Čizmo. Scenografkinja je Sabina Trnka, a autor muzike Zvonimir Dusper-Dus. (D. Travar)