Pravni fakultet UNZE: Naučna konferencija „Državna imovina i ustavnopravni poredak BiH“

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici, u sardanji sa Univerzitetom u Sarajevu, organizovao je danas naučnu konferenciju pod nazivom „Državna imovina i ustavnopravni poredak BiH“.

„U javnom prostoru previše je populizma koji utječe na javno mnijenje i dnevnu politiku, a ustavnopravni poredak i državna imovina su strateška pitanja za opstanak i budućnost BiH i generacija koja dolaze, a instuticinonalni odgovor nije dao svoj puni doprinos”, kazao je državni parlamentarac Kemal Ademović, inače jedan od učesnika ovog skupa, dodajući da opet imamo zastoj i da nam geopolitička sitiaciija ne ide naruku.

Na evroatlanskom putu BiH pitanje državne imovine nije riješeno od potpisivanje Dejtornskopg mirovnog sporazuma. Akademska zajednica je 2002.g. dinamizirala tu priču, čak je 2007. g. urađen i prijedlog zakona o denacionalizaciji i restituciji, ali u suštini nište se ne riješava, i ta priča tek povremeno uđe u javni i politički prostor, obično pred izbore, kaže Muharem Cero, ekspert za državnu imovinu. „Akademska zajednica može dati odgovore i čini mi se da sui oni već etablirani u smislu svog određenja i onga što zovemo strukom. Druga strana, i borba s njom na žalost ima ekspertne karaketristiek opstrukcije, organikzovanog kriminala i korupcije, mnogo je močna, ima poluge vlasti i nerijetko je u sprezi sa centrima političkog odlučivanja”, pojašnja Cero.

Prema očekivanjima organizatora i učesnika, konferencija bi trebala dati određene inpute i pomoći u kreitranju rješenja i pravnih, naučno utemeljnih odgovora na mnoge nepotpune, netačne i pogrešene informacije koje se plasiraju u javnom prostoru, poput državne imovine, osporavanja genocida, izbornog zakona i teritoprijalnog integriteta BiH

“Nažalost, većinom kada se radi o ovakvim skupovima, zaključcima i idejama koje proizilaze iz rasprava ne dolaze do ljudi koji donmose odluke, a moja je želja da u budućnosti imamo nosioce izvršne i zakonodavne vlasti koji će biti svejni šta to ne znaju i biti svejni gdje mogu doći po to znanje i upravljati njime, jer samo u takvim okolnostima ovakvi skupovi mogu producirati pozitivan efekat, kazao je Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka UNSA. (S.G.)