Osnaživanje žena kroz projekat “Odvažne i hrabre, to ste vi!”

Devetu godinu za redom projekt Odvažne i hrabre, to ste vi! usmjeren je na osnaživanje žena putem različitih inicijativa, a unazad četiri godine, posebna pažnja posvećena je poduzetnicama.

Prepoznavši mnogobrojne izazove s kojima se suočavaju žene u Bosni i Hercegovini prilikom pokretanja i razvoja vlastitih poslovnih poduhvata, kompanija Bingo je odlučila ponovno udružiti snage sa partnerima i prijateljima, te Investicijskom fondacijom Impakt, kako bi aktivno doprinijela jačanju ekonomske pozicije žena u zajednici. Ovom inicijativom, Bingo želi pružiti podršku ženama poduzetnicama, osiguravajući im potrebne resurse, znanje i financijsku podršku za ostvarenje njihovih poslovnih ideja i doprinos ekonomskom razvoju zajednica.

Projekat je koncipiran kao program koji obuhvaća dodjelu grantova, poduzetničku obuku, mentorsku podršku te promociju i podizanje svijesti o važnosti ženskog poduzetništva.

Ovogodišnji poziv za prijave bit će otvoren od 20. februara do 5. marta, a dodijelit će se grantovi u ukupnom iznosu od 30.000 KM i to od 8.000 KM i 5.000 KM, dva granta u iznosu od 4.000 KM i tri u vrijednosti od 3.000 KM.

Predselekcija pristiglih prijava će se održati od 6. do 8. marta, a rezultati će biti objavljeni 8. marta u 13 sati. Online glasanje za odabir dobitnica bit će otvoreno od 8. do 25. marta.

Sveobuhvatna podrška kroz edukaciju, mentorsku i finansijsku podršku u pokretanju i razvoju poslovnih poduhvata podržanih prošle godine rezultirala je sa 100% održivošću biznisa doprinoseći ekonomskom osnaživanju poduzetnica, ali u konačnici i lokalnom ekonomskom razvoju kroz nova zapošljavanja I stvaranje nove vrijednosti, što nas motiviše na još snažniju sinergiju u cilju jačanja poduzetničkih kompetencija, učenja, svijesti i kulture u narednom periodu“, izjavio je Senajid Đozo, izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt.

Poduzetnička obuka održat će se od 12. do 25. marta, a prezentacija ideja od 26. do 28. marta. Nakon završetka prezentacija, 28. marta, sumirat će se glasovi žirija i publike te će biti proglašene korisnice grant sredstava i mentorske podrške Investicijske fondacije Impakt.

Zadovoljstvo nam je biti partner projekta koji potiče bilo koji vid poduzetništva, jer poduzetnički način razmišljanja preduvjet je za stvaranje novih vrijednosti i razvoja tržišta. Ovnak i Bingo su dugogodišnji partneri te nam je čast iskazati partnersku podršku kroz ovakvu inicijativu”, Izjavila je Matea Đotlom, marketing i PR menadžerica kompanije Ovnak.

Partneri projekta su Oaza, Bambi, Ziaja i Libresse, dok su prijatelji Dita, Alma Ras, Pfanner, Cafe Brazil I Nutrino Lab. Kupci također mogu dati svoj doprinos kupujući proizvode ovih brandova koji će biti posebno označeni na policama Bingo trgovina.

Amina Čeliković iz marketing sektora kompanije Bingo ističe.

Sretni smo što su značaj ovog projekta prepoznali naši partneri, prijatelji i kupci. Posebno smo ponosni na korisnice sredstava iz prethodnih godina koje su se odvažile i pokrenule vlastite biznise. Apliciranje je i ove godine jednostavno i ohrabrujemo sve žene koje imaju biznis ideju, da se prijave“, kazala je Čeliković.

Podršku su pružili i medijski partneri Nova, ATV, Klix, TNT, Kameleon i RSG.