Skelić: U „Lukavačkom slučaju“ svi smo zakazali!

Dženan Skelić

U posljednjem slučaju koji se desio u Lukavcu kada je učenik pucao iz vatrenog oružja na nastavnika u osnovnoj školi svi smo zakazali, kaže struka.

Prema riječima profesora dr. Dženana Skelića zakazao je čitav sistem, zakazala je obitelj, mikro zajednica, njegovo mikro okruženje i zakazalo je makro okruženje, odnosno društvena zajednica generalno uključujući obrazovni kontekst, medije, društveno-političku zbilju koja diktira na neki način vrijednosni sustav, svi ti nivoi društvenog funkcionisanja, odnosno svi ti aspekti koji učestvuju u odgojnim procesima jer dijete ne odgajaju samo roditelji niti institucije tipa obdanište, škole, odgojne ustanove nego čitav sistem i čitava zajednica.

Nekada je komšiluk vrlo aktivno odgajao djecu. Danas su tu ulogu preuzeli mediji, društvene mreže itd. Vrlo je važno da šaljemo poruku da se negativna i društveno neprihvatljiva ponašanja sakcioniraju, a da se društveno prihvatljiva i poželjna ponašanja nagrađuju. Mi nažalost imamo u društvu  jednu konfuziju opštu po pitanju tih vrednovanja. Šta je to što društvo preferira, šta je to što nagrađuje, šta je to što kažnjava. Imamo odveć veliki broj izuzetaka kod samih sankcioniranja. Znate ako vi nekoga ne kaznite za određeni prekršaj, a ostale kaznite onda šaljete pogrešnu poruku odnosno šaljete poruku da ne postoiji konzistentnost u vrednovanju određenih ponšanja, odnosno sankcioniranju određenih ponašanja što može biti poruka da su određena ponašanja prihvatljiva ako ih izvedete na određeni način i ako se nalazite u određenom dijelu društvenog konteksta kojem je nešto dozvoljeno“, izjavio je za Zenicainfo profesor dr. Dženan Skelić.

U „Lukavačkom slučaju“ učeniku je bilo dostupno vatreno oružje sa kojim je izvršen napad. Tragom te informacije zatražili smo podatke od MUP-a ZDK koliko se na godišnjem nivou izda, a koliko oduzme dozvola za nošenje oružja na području ZDK?

Prema podacima Uprave policije MUP-a ZDK u protekloj 2022. godini je izdato 2.578 odobrenja za nabavljanje oružja fizičkim licima, a  2.064 u 2021. godini. Prošle godine je izdato 2.860 oružnih listova, a 2.958 u 2021. godini, te zamijenjeno 1.236 oružnih listova fizičkim licima što je za 2.000 listova manje nego u 2021. godini (3.617 u prethodnoj godini), te je izdato 9 odobrenja za nabavljanje i 4 odobrenja za držanje oružja za pravna lica. U 2022. godini je oduzeto 368 komada oružja u upravnom postupku, te 5 odobrenja za nabavku municije.

Svi navedeni podaci su za legalno posjedovanje oružja u 2021. i 2022. godinu. Podaci za nelegalno oružje ne postoje, postoje samo neke procjene prema kojima nelegalnog oružja ima i do deset puta više nego legalnog. (T. B.)