Takmičenjem na Smetovima obilježena 50 godišnjica od prvog takmičenja u radiogoniometriji u Zenici

Četrnaesti ZE – FOXORING takmičenje radioamatera u orijentaciji i radiogoniometriji održano je jučer na Smetovima, ovaj put u svečarskom izdanju – obilježeno je ovom prilikom 50 godina od prvog takmičenja u radiogoniometriji održanom u Zenici.

U organizaciji jučerašnjeg ZE – FOXORINGa inače jedinog takmičenja radioamatera u BiH te vrste, kombiniranjem orijentacije i goniometrije učestvovali su zenički radioamateri koji su nastupili na tom prvom takmičenju davne 1974-e i zato dobili specijalne priznanja Radio kluba Zenice: Sejad Sejmen i Edber Tahmiščija.

    U 14. ZE – FOXORINGu učetvovalo je 45 takmičara i takmičarki u svim kategorijama, dakle od 20 do 70 godina iz sedam bh. Radio klubova.

Rešid Halilčević iz Radio kluba „Stjepan polje“ nam je kazao kako mu nije važan rezultat, već da na takmičenje dolaze i takmiče se kako bi bili primjer djeci – članovima kluba. Inače njegova supruga se jučer takmičila u kategoriji m20, iako pripada kategoriji M60.

Lamija Hadžić i Nejla Alibegović iz istog kluba bile su u kategoriji M16, a prvo mjesto osvojila je Nejla.  Senaid Pleh, predsjednik Radio kluba „Drina“ iz Goražda i generalni sekretar Asocijacije radioamatera u BiH nam je otkrio da oni Goraždani najviše vole ZE-FOXORING jer je to jedino takmičenje radioamatera u kojem se kombinuje orijentacija i radiogoniometrisanje i da na Smetovima započnu i na jesen završe sezonu takmičenja. Enes Šarić, član UO Radio kluba Zenica i mendžer ARG-a u Asocijaciji priznaje da mu je jako žao što nije učestvovao na tom prvom takmičenju u Zenici, a jučer se takmičio u kategoriji M70.

Istovremeno dok je trajalo takmičenje u pronalasku stanice kao atrakcija je bilo takmičenje poznato pod nazivom „kucaš lijevom nogom“ na tasteru ručno izrađenom u zeničkom radioklubu, a koje podrazumijeva znanje iz Morzeove azbuke. Prema riječima Abita Neveseinjca iz Radio kluba „Visoko“ postoji više teorija o tome kako je nastalo ovo takmičenje, a jedno je da je to bilo u zavorima ili u vojničkim spavaonama, gdje bi oni lupali nogom u pod i tako se sporazumjevali.

Također je u domu radioamatera održan sastanak Upravnog odbora  Asocijacije radioamatera u BiH, na kojem se ponajviše razgovaralo o pripremama za predstojeći međunarodni HY IQ, svojevrsno svjetsko prvenstvo na kojem naša reperezentacija tradicionalno osvaja odlične rezultate.

Arman Destanović, predsjednik Asocijacije ističe posebno zadovoljstvo što su se 50 godina takmičenja ARG u Zenici obilježava u godini kada je 100-a godišnjica radijskog prijenosa Olimpijade i također 100-a od formiranja Internacionalne radioamaterske unije.

Prema riječima Jasmina Hadžiselimovića, predsjednika Radiokluba Zenica i čllana UO Asocijacije takmičenje je proteklo u najboljem redu, svi su na cilj stigli živi i zdravi. Odzivom smo također zadovoljni, posebno što je bilo djece, a što je cilj broj 1. našeg kluba: animirati mlade i djecu da se bave radioamaterizmom. To je posebno teško zadnjih godina kada su uređaji moderne tehnologije uzeli primat“.

Najboljima su na kraju dodijeljene medalje za postignut plasman, a specijalna priznanja matičnog kluba ovom prilikom dodijeljena su zeničkim radioamaterima koji su učetvovali na prvom takmičenju u radiogoniometrisanju 1974.g u Zenici Sejadu Sejmenu i Edberu Tahmiščiji. Sejmen je bio u organizaciji, dakle postavljao stanice na takmičenju održanom na lokalitetu Bilimišća i ade Jagnjište, dok je Tahmiščija, kako to radioamateri kažu „trčao“, bio takmičar. Jučerašnja dodjela specijalnih priznanja nije prošla bez emocija.

(A.H.)