Ko je krivac za veliki pomor ribe na rijeci Bosni?

FOTO: Zenicainfo.ba

Policijska stanica Nemila juče u 9.15 sati ujutru zaprimila je prijavu od članova Udruženja sportskih ribolovaca „Bistro“ Zenica da je na lokalitetu Vranduka zbog onečišćenja vode u rijeci Bosni došlo do velikog pomora ribe, zbog čega su policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave 1 izašli na lice mjesta, izvršili uviđaj i o tome upoznali kantonalnog tužioca“, navodi Elvedin Fišek, portparol MUP-a ZDK.

Tom prilikom izvršeno je uzorkovanje predmeta na licu mjesta, nad kojima će se obaviti dalje vještačenje, a o ovom slučaju upoznate su i nadležne inspekcije na nivou Federacije BiH.

Naši ribolovci javili su juče ujutru da rijeka Bosna nosi uginulu ribu na reonu od Heca do šireg područja Vranduka, te su predstavnici eko komisije i komisije za zaštitu ribljeg fonda našeg Udruženja izašli su teren, utvrdivši zaista ogroman pomor ribe na tom području, te smo pozvali policiju i nadležne inspekcijske organe, a odazvali su se samo predstavnici policije, koja je uradila ono što je u njihovoj nadležnosti“, naglašava Almir Ćatić, predsjednik eko sekcije zeničkog Udruženja sportskih ribolovaca „Bistro“, ističući da je učinjena ogromna katastrofa i veliki pomor ribe.

Ovo juče bio je veliki ekocid, jer ovakav pomor ribe na rijeci Bosni nikada nisam vidio, ni doživio“, kaže Safet Kubat, aktivista i osnivač Facebook grupe „Rijeke BiH-Budi promjena“ napominjući obrzirom da se radi o krivičnom djelu, da očekuju da se taj krivični postupak dovede do kraja.

Dežurni kantonalni tužilac juče je obaviješten o navedenom događaju, dok su uviđaj obavila ovlaštena lica MUP-a ZDK , te izuzeti uzorci vode iz rijeke i uzorci uginulih riba, koji će biti poslani na analizu i nakon što Kantonalno tužilaštvo ZDK zaprimi rezultate ovih analiza, imaćemo više informacija“, rekla nam je Mirna Poljac, portparolka pomenutog Tužilaštva. (V. J.)